Chanoeka in Den Haag: het licht brandt

DEN HAAG | Op de vijfde dag van Chanoeka zijn voor het Vredespaleis in Den Haag zes van de negen lichten van “de grootste chanoekia ter wereld” aangestoken. 

De kaarsen zijn op een metershoge enorme Davidster gemonteerd. Het extra en hoogste licht in het midden werd aangestoken door oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet, tegenwoordig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De overige 5 van de 8 lichten werden aangestoken door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Het evenement trok honderden belangstellenden.

Met Chanoeka wordt herdacht hoe Joden onder leiding van Judas de Makkabeeër in de tweede eeuw v. Chr. de tempel in Jeruzalem heroverden op de Grieken en deze reinigden. Vervolgens bleef de kandelaar in de Tempel acht dagen branden, terwijl er maar olie was voor één dag: het wonder van Chanoeka.

De viering nu is een gezamenlijk initiatief van de Joodse gemeenschap in Nederland en de organisatie Christenen voor Israël. Voorgaande jaren stond de metershoge kandelaar in Nijkerk, Urk en Maastricht. In Den Haag was de politie tijdens de bijeenkomst zichtbaar aanwezig. De toegangswegen naar het plein waren alle afgezet met grote vrachtwagens die dwars op de weg stonden. Het is een preventieve maatregel die vaker opduikt sinds de recente aanslagen met vrachtwagens in Nice en Berlijn.

Opperrabbijn Jacobs kreeg de lachers op zijn hand toen hij vanuit de hoogwerker vertelde over de strijd die hij voerde met Verbeet over wie de hoogste kaars in het midden mocht aansteken. Verbeet won.

Tempelberg

Diverse sprekers legden het verband tussen de tijd van de oorsprong van Chanoeka en nu. In de 2e eeuw v Chr. streden de Joden voor behoud van hun godsdienst op de Tempelberg in Jeruzalem, tegenwoordig staat het Joodse leven weer onder druk. CvI-voorzitter Schutte, de vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade en politici van ChristenUnie en SGP benadrukten vooral de opnieuw bedreigde positie van het Joodse volk in de wereld. Oud-kamervoorzitter Verbeet verbond de strijd om de godsdienstvrijheid van de Joden in de 2e eeuw voor Christus met de strijd om godsdienstvrijheid nu. Ook andere sprekers als burgemeester Van Aartsen van Den Haag legden de nadruk op de universele waarden als godsdienstvrijheid, vrede en gerechtigheid.

Hagenaar Jack van der Tang van de organisatie Pillar of Fire sprak ten slotte namens 50 Israëlorganisaties. Hij zei dat “wij als gelovigen uit de volken naast het Joodse volk in de arena staan. Totdat de Messias komt.”

Wees de eerste die reageert op "Chanoeka in Den Haag: het licht brandt"

Geef een reactie