Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kom naar de openbare Chanoekaviering in Lelystad!

12 december @ 19:00 - 20:30

Gratis
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Chanoeka in Lelystad!

Dit jaar viert de Joodse gemeenschap in december Chanoeka (het lichtfeest). Zij herdenken dan de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem 2181 jaar geleden.

Elke avond van het Chanoekafeest wordt een lichtje aangestoken van de achtarmige kandelaar.Op dinsdag 12 december a.s. verwelkomen de Joodse gemeenschap in Flevoland, Christenen voor Israël en de gemeente Lelystad u graag, want dan wordt de eerste kaars van de grootste Chanoeka-kandelaar ter wereld aangestoken door Opperrabbijn Jacobs!

Waarom doen we dit?

Chanoeka is het Joodse lichtfeest. De indrukwekkende Chanoeka-kandelaar illustreert het licht dat Israël en het Joodse volk uitstralen naar de wereld. Het symboliseert de universele waarden van verbondenheid, hoop en verdraagzaamheid.Dit unieke evenement is een teken van vriendschap en verbondenheid van Nederlandse christenen met Israël en de Joodse gemeenschappen wereldwijd.

Oorsprong.

Chanoeka, in het Hebreeuws is het חנכה of חנוכה wat ‘inwijding’ betekent. Het feest staat ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’ (חג האורות: Chag Ha’Orot) of inwijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het ‘chanoekawonder’ in de Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand kislew.

Het feest is ontleend aan apocriefe boeken van de Maccabeën en heeft niet zoals andere joodse feesten een oorsprong in de TeNaCH.

Vermelding in het Johannes-Evangelie.

Ook in het Nieuwe Testament wordt in het evangelie naar Johannes melding gemaakt van Chanoeka waar Jezus de tempel bezoekt.

(Hfst 10: 22-25)
En het was het feest der vernieuwing des tempels te Jeruzalem; en het was winter.
En Jezus wandelde in den tempel, in het voorhof van Salomo.
De Joden dan omringden Hem, en zeiden tot Hem: Hoe lang houdt Gij onze ziel op? Indien Gij de Christus zijt, zeg het ons vrijuit.
Jezus antwoordde hun: Ik heb het u gezegd, en gij gelooft het niet. De werken, die Ik doe in den Naam Mijns Vaders, die getuigen van Mij. (statenvertaling)

Handig om te weten:

Facebookreacties
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Gegevens

Datum:
12 december
Tijd:
19:00 - 20:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Website:
https://christenenvoorisrael.nl/chanoeka/

Organisatoren

christenen voor israël
Joodse gemeenschap Lelystad
Gemeente Lelystad

Locatie

Zilverparkkade Lelystad
Zilverparkkade
Lelystad, Flevoland Nederland
+ Google Maps

MessiaNieuws houdt alle evenementen, bijeenkomsten en activiteiten op joods-christelijk gebied bij. Denk aan avonden met lezingen van theologen over Israël, of juist een rabbijn als spreker voor een christelijk publiek, maar ook (christelijke) pro-Israël manifestaties of interreligieuze uitwisselingen.

Heeft u een agenda-punt? Mail dit naar agenda@messianieuws.nl. Vermeld altijd de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Laat ook een telefoonnummer en contactpersoon achter, zodat de redactie eventueel contact op kan nemen voor nadere toelichting en mogelijke publicatie in het nieuwsgedeelte van de website.

Reclame
Wilt u uw bijeenkomst extra onder de aandacht brengen? Informeer in dat geval bij hetzelfde mailadres voor advertorials of adverteer- en promotiemogelijkheden. MessiaNieuws kan met één klik honderden zo niet duizenden mensen bereiken via ons mailadressenbestand en sociale media als Facebook en Twitter.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de activiteitenpagina’s. 

Be the first to comment on "Kom naar de openbare Chanoekaviering in Lelystad!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*