Nederlanders steken Israël hart onder de riem: we love you …

JERUZALEM | Zeker vijfduizend christenen uit meer dan tachtig naties kwamen deze week naar Jeruzalem om vanaf afgelopen zondagavond Sukkot, Loofhuttenfeest, te vieren.

Zij kwamen om hun steun aan het Joodse volk te betuigen, zowel geestelijk als financieel. De schatting is dat met Israëls grootste toeristische trekpleister zestien miljoen dollar in de economie gepompt wordt, meldt Breaking Israel News.

Met de labeling en groeiende boycotbeweging van producten uit Israël, is een dergelijke financiële injectie van de economie behoorlijk welkom. Ook Sjoerd Rinsma uit Leeuwarden komt jaarlijks naar Israël om de Joodse staat te ondersteunen. “We willen Israël een hart onder de riem steken, vanwege alle bedreigingen en onwaarheden in de wereld over Israël. Dat willen we doen in onze fysieke aanwezigheid, en natuurlijk door samen feest te vieren en met vreugde naar de toekomst te kijken. Wij willen één zijn met hun. Een in lijden én in de toekomst”, vertelt Rinsma.

Generale repetitie

Honderden Nederlanders waren donderdag aanwezig bij de Parade of the Nations, waaronder de boomlange Albert Oosting, die met zijn 1,93m en een meter lange sjofar boven zijn hoofd een opvallende verschijning is. Oosting was bij de Jeruzalem Mars om de messiaanse gemeenschap te helpen met vrijwilligerswerk. Hij blaast graag op zijn enorme sjofar. “Deze mars is een prachtige generale repetitie voor Zacharia 14, het feest waarbij mensen wereldwijd samenkomen om het loofhuttenfeest te vieren. Daarvoor zijn we nu aan het oefenen.”

Hij blaast de sjofar op strategische plaatsen en nog het liefst als hij een aantal oudere mensen uit het raam ziet hangen. “Als ze zo van boven naar beneden kijken, om te zien: wat gebeurt hier?, dan kijk ik naar boven en blaas de sjofar. Als ik dan een glimlach op het gezicht zie, is dat waar ik het voor doe.”

Dat dit hem lukt, blijkt uit reacties van omstanders, die het geluid ontvangen met geklap en gejuich. Een van de Israëlische omstanders tijdens de Mars, afkomstig uit het noordelijke Haifa, zegt enthousiast: “Het is zo mooi hier. Ik ben zo blij hier te zijn. Als de regeringsleiders nu eens een voorbeeld zouden nemen aan de mensen, die werkelijk laten zien wat solidariteit is.” Een Israëlische jonge soldaat vertelt: “Alle naties komen samen, vanuit liefde voor Israël en Jeruzalem. Iedereen is blij en gelukkig. We zijn enorm dankbaar voor deze opkomst.” Zijn moeder die ernaast staat, zegt lachend: “Het is zo geweldig. Het kan echt: mensen samen, zonder onderscheid, vanuit alle naties.”

Van binnenuit

De Nederlandse Tanny van Ouwerkerk, die al zeven jaar in Israël woont, kan dat alleen maar beamen. “Wij zijn hier komen wonen om het land te ondersteunen van binnenuit. Als christenen die geloven in Messias. Geënt op de olijfboom. Het is belangrijk om Loofhuttenfeest te vieren en God eer te brengen en een zegen te zijn voor het Joodse volk hier in Jeruzalem. Het is een prachtige stad. Echt, de stad van de Grote Koning.” Volgens Van Ouwerkerk is het loofhuttenfeest eigenlijk een voorspiegeling van de Koning en van het feest dat de wereld ooit elk jaar zal vieren in Jeruzalem. “Het was geweldig om hier te zijn. Ik ben zeer dankbaar voor deze dag.”

Ewald Jansen komt al geruime tijd in Israël. Ze doen al tien jaar aan de Mars mee om Israël te ondersteunen. “We willen laten zien dat we achter ze staan. De wereld is tegen Israël. Wij willen wat anders laten zien, en een statement maken. Onverdeeld.” Samen met zijn vrouw die er heel kleurrijk uit ziet – met vlaggetjes in het haar, klompjes om de nek en in de oren –  vervolgt hij zijn weg door Jeruzalem.

“Dat is Gods liefde”

Ingrid van Hoogdalem liep dit jaar voor de negende keer mee. “Het is heel bijzonder om te zien dat de Mars steeds maar groeit en groeit. Ondanks alles wat hier gebeurt, komen de naties hier naartoe en moeten wij moeite doen om iets te boeken. Als we straks terug zijn, boeken we alweer voor volgend jaar. Het is jaarlijks een van de hoogtepunten uit mijn leven, want ik zie in deze mars dat door al die Naties en mensen heen Gods liefde over zijn volk wordt uitgespreid. Zijn nooit aflatende liefde die altijd doorgaat tot in eeuwigheid. Zijn volk hoort heel het jaar door dat ze gehaat worden. Deze ene dag horen ze alleen: We love you… Dat is God die zijn liefde toont. Waarom zou ik Israël zo liefhebben? Dat is Gods liefde.”

Twee Amerikaanse vrouwen vanuit Alabama en Californië reageren enthousiast. Een van hen vertelt: “Het was de mooiste dag van de hele reis. Om zo door de straten te lopen en de drums te horen. Het voelde bijna alsof ik David was die danste door de straten van Jeruzalem.”

Sfeerimpressie van Cornelia van Dijk uit Apeldoorn:

 

 

Wees de eerste die reageert op "Nederlanders steken Israël hart onder de riem: we love you …"

Geef een reactie