Holocaustoverlevende spreekt bij herdenking Christenen voor Israel

Kinderen in vernietigingskamp Auschwitz. Beeld: Wikimedia

NIJKERK | De stichting Christenen voor Israel organiseert deze maand voor de zevende keer een herdenking van de Sjoah, ook wel de Holocaust.

De herdenking van de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zal plaatsvinden op de dag voorafgaand aan de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot internationale dag voor herdenking van de Holocaust, namelijk op vrijdag 26 januari 2018 van 13.00 tot 15.00 uur in gebouw De Fontein (Ds. Kuyperstraat 2, Nijkerk).

Programma

‘Tijdens deze bijeenkomst zal onder meer mevrouw Luise Jacobs spreken. Zij verloor haar vader, die de dood vond in Schloss Hartheim’, meldt Christenen voor Israel. Jacobs: “De gaskamer was op zondag gesloten. Wat een hypocrisie.” De van oorsprong Duitse overleefde als kind de oorlog door haar veiligheid te zoeken in Nederland. Als overlevende van de Holocaust zal zij kaarsen aansteken ter herinnering aan de slachtoffers, waaronder ook 1,5 miljoen Joodse kinderen.

Kees Sybrandi van de werkgroep voor het onderhoud aan Joodse begraafplaatsen in Nederland spreekt namens de stichting Boete en verzoening. Tot slot krijgt ook Klaas de Jong het woord. Recent verscheen van zijn hand het boek De struikelstenen van Heidelberg

De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door een gezelschap van het Hineni Symfonie Orkest. Zij zullen onder meer Schindler’s List van John Williams ten gehore brengen.

Na afloop van de herdenking is er koffie of thee in het naastgelegen nieuwe Israëlcentrum.

Aanmelding

‘Iedereen is welkom de herdenking bij te wonen, maar men dient zich wel van tevoren op te geven’, aldus de organisatie. Opgave kan per e-mail via bijeenkomst@christenenvoorisrael.nl of telefonisch (in kantoortijd) via nummer 033-245 88 24.

Niet alleen Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland vervolgd. Ook zigeuners, homoseksuelen en Jehovah’s Getuigen waren hun leven niet veilig. Duizenden van hen vonden de dood in een van de vele concentratiekampen verspreid door Europa.

1 reactieop"Holocaustoverlevende spreekt bij herdenking Christenen voor Israel"

  1. hoi ik ben mlite ik ben gebooren op eritrea das is een mooi land maar het is niet vijlig does ik ging flochten naar nederland ons presedent van eritrea het eseyas aforki iedereen haat hem ik een bete groettjes mlite

Geef een reactie