Ultraorthodoxe jeugd betrapt op internet

Foto: Levi Zoutendijk

De Israëlische krijgsmacht heeft vierduizend yeshiva-studenten alsnog de dienstplicht opgelegd. De ‘ultraorthodoxe’ jongeren leefden niet volgens de joods-religieuze regels, bleek uit hun internetgedrag.

Zo ultraorthodox bleken ze niet te zijn, toen inspecteurs van het Israëlische leger de sociale media van religieuze yeshiva-studenten natrokken. Normaal gesproken zijn haredim, een van de meest orthodoxe stromingen in het jodendom, gehuld in zwart pak. Maar de recent ontmaskerde jongeren zagen er op Facebook een stuk anders uit. Vrienden van of de jongeren zelf, tussen de 17 en 25 jaar, maakten onder meer kiekjes in hun zwembroek op het strand, tijdens feestjes of samen met een dame. Volgens de ultraorthodoxe levensstandaard is dat soort gedrag niet-koosjer.

Voor alle Joodse Israëliërs, zowel man als vrouw, geldt op jonge leeftijd de militaire dienstplicht in het leger. Alleen studenten van een door de staat erkende yeshiva, een joodse leerschool, zijn op basis van hun geloof vrijgesteld en ontvangen daarnaast een uitkering, mits zij minimaal 45 uur per week Torastudie doen. In totaal weigeren zo’n 35.000 tot 40.000 ultraorthodoxen de Israëlische dienstplicht.

Uit een grootschalig onderzoek van het Israëlische leger blijkt nu dat duizenden studenten weliswaar bij een leerschool staan ingeschreven, maar niet komen opdagen en een seculier leven leiden.

De yeshiva knijpt vaak een oogje dicht voor het spijbelgedrag, omdat de school per leerling een vergoeding krijgt, meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Het IDF spreekt van ‘een fenomeen’ dat moet worden aangepakt.

Zo liet een 21-jarige student de krant anoniem weten ingeschreven te staan bij een gerenommeerde Toraschool, maar ondertussen werkte hij bij een bakker. De militaire vrijstelling van een andere yeshiva-student werd eerder dit jaar ingetrokken nadat zijn ex-vriendin op Facebook een intieme foto van de twee had gedeeld. ‘Zodra we doorhebben dat een jongeman niet voldoet aan de voorwaarden van vrijstelling (van het leger, red.), trekken we die in en leggen we in een gesprek het bewijs voor, waarna hij tegen de beslissing in beroep kan gaan’, zei een legerwoordvoerder tegen de Israëlische krant. ‘We hebben de regels altijd gehandhaafd, maar niet eerder werd in de ultraorthodoxe gemeenschap zoveel gebruikgemaakt van sociale media. We kunnen ze op Facebook makkelijk in de gaten houden en een boel opsporingswerk doen met gebruik van een smartphone.’

Seculiere tegenstanders van de militaire vrijstelling haalden in 2014 een meerderheid voor een wet die een einde moest maken aan de speciale status van de haredim. Een jaar later werd die wet echter teruggedraaid door de nieuwe regering, waarin religieuze Joden een grote vinger in de pap hebben.

Dit artikel verscheen eerder in het Nederlands Dagblad

Wees de eerste die reageert op "Ultraorthodoxe jeugd betrapt op internet"

Geef een reactie