Besnijdenis, een goede om over na te denken

Orthodoxe joden voeren een besnijdenis uit in een synagoge.
Print Friendly, PDF & Email

BODEGRAVEN | Het is al eeuwen een heikel thema: de besnijdenis. Komende zaterdagavond 13 oktober kunnen geïnteresseerden zich over de kwestie buigen tijdens een bijbelstudie in Bodegraven.

Besnijdenis, voor de meesten staat dit ver van het bed, maar voor sommigen in de messiaanse beweging is dit nogal een item. Wie Genesis 17 serieus leest, zal merken dat hier niet alleen zonen van Abraham besneden worden, dat God ook geen verbond aangaat met etnische nakomelingen van Abraham, maar met hen die zich in navolging van Abraham laten besnijden. Staan christenen die zich niet laten besnijden dan wel in verbond met God?

Een goede vraag! Want hoewel de kinderdoop vaak als verbondsteken wordt gezien, staat zoiets volgens de meeste messiaanse theologen nergens in de Bijbel. De kinderdoop is volgens de gangbare uitleg van voorstanders ‘de vervanging van de besnijdenis’. Maar heeft God ooit geboden om zijn Woorden en onderwijzingen te vervángen? Wie met deze vragen loopt, en anderen geïnteresseerden, zijn van harte welkom komende zaterdagavond in Bodegraven.

Besnijdenis in Nederland

Een groeiende groep Nederlanders brengen de besnijdenis weer in praktijk. Wat zijn de ‘voors’ en ‘tegens’? Is dit voor christenen afgeschaft of niet? Is de besnijdenis alleen voor Joden, of is dit verbondsteken met Abraham helemaal afgeschaft? Zo niet: geldt dit dan nog en wat voor betekenis zou het voor ons kunnen hebben? Is het gevaarlijk voor ons geloof zoals Paulus zegt, of alleen onder bepaalde omstandigheden? Verlies je dan Jezus, zoals Henk van Blijderveen beweert?

Deze vragen staan nog los van de vraag, hoe gewenst is de besnijdenis in onze Nederlandse samenleving? Er is een lobby om de besnijdenis in Nederland volledig af te schaffen. Maar is het zoveel gevaarlijker als bijvoorbeeld gaatjes in je oren waar geen lobby tegen is? En waarom?

Vragen genoeg als het over besnijdenis gaat. De studie probeert de besnijdenis in het licht van de bijbelse verbonden te plaatsen. Op veel plaatsen is dit onderwerp niet of nauwelijks bespreekbaar, op 13 oktober hebt u de kans om dit met ons te veranderen!

Locatie De Ark
Stationsplein 2 (Tegenover het Station)
Bodegraven
Deuren open: 19.30, start om 20.00

Programma
  • Opening
  • Korte inleiding door Ruben van der Slik en Jeroen Bons
  • Bijbels onderwijs door Kees Bloed
  • Pauze rond half tien
  • Vragen & bespreking

De organisatie richt zich met name op mensen met een kerkelijke achtergrond. Christenen, Joden of moslims zijn allemaal van harte welkom! Aanmelding graag via email: rubenvanderslik2@gmail.com. Wees er snel bij, want vol = vol.

Facebookreacties

Wees de eerste die reageert op "Besnijdenis, een goede om over na te denken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*