Leer de Hebreeuwse taal op MessiaNieuws.nl! Elke zondag weer een nieuwe les.
Aanvankelijk werd door het volk Israel het zogeheten proto-Sinaïtische alfabet gebruikt, dat ontstaan was uit een beeldschrift. Elke Hebreeuwse letter heeft vanuit dat beeldschrift een eigen afbeelding. Bijvoorbeeld de eerste letter, alef, komt van het woord voor ‘os’. Met wat fantasie kun je in de oorspronkelijke vorm een koeienkop herkennen. De Grieken namen het alfabet over en
vulden het aan met klinkers.
Aanvankelijk werd door hen boustrophedon (letterlijk: zoals een os ploegt) geschreven, dat wil zeggen: zigzag, afwisselend van rechts naar links en van links naar rechts. Uiteindelijk schreven de Grieken alleen nog maar van links naar rechts, dat is handiger wanneer je met pen en inkt schrijft, dat weten rechtshandigen wel. Dat geldt ook voor talen die geschreven worden in de alfabetten die aan het Grieks ontleend zijn: het Latijnse en het Cyrillische (Russische) alfabet.
Hebreeuws wordt echter nog steeds van rechts naar links geschreven, waarschijnlijk omdat dit gemakkelijker was voor steenhouwers, die letters in steen beitelen. Het eerste alfabet waarmee Hebreeuws werd geschreven verscheen rond 1000 BCE, het was nauw verwant aan het Phoenicische alfabet. Het moderne Hebreeuwse alfabet heeft zich ontwikkeld uit een alfabet dat bekend is als proto-Hebreeuws/vroeg Aramees.
‘Dialecten’
Het Hebreeuws kent belangrijke verschillen in uitspraak, met name tussen het Hebreeuws dat de Ashkinazische Joden in Midden- en Oost-Europa spreken, en het Hebreeuws van de Sefardische Joden, die zich vanuit Spanje en Portugal over Europa en het Midden-Oosten hebben verspreid. Hun uitspraak is nu het standaard-Hebreeuws van Israël geworden. Terwijl de kinderen in Sefardische en de huidige Israëlische scholen ‘Alef Beet Gimmel Dalet Hé’ leren, krijgen de Ashkenazische kinderen les in ‘Ollef Beis Gimmel Dollet Hé Wau Zajin Chet’.
De belangrijkste verschillen zijn: de lange ‘a’ wordt vaak als ‘o’ uitgesproken, de lange ‘e’ klinkt als ‘ei’, de tav zonder puntje klinkt als een ‘s’, en ik meen dat de ayin soms een lichte ‘ng’ klank
krijgt.
Een video die helpt om de Hebreeuwse letters te leren:
Colleges
Ook Professor dr. Piet van Midden van de Universiteit Tilburg legt de beginselen van het Hebreeuws uit in een serie colleges over de herkomst van de Hebreeuwse, Griekse en Latijnse letters, de moderne en klassieke vorm en uitspraak van alle Hebreeuwse letters en meer.
A very pleasant way to learn Hebrew.