Ivrietkoor verenigt jood en christen

Ivrietkoor Al Naharot 'in actie'.
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Print Friendly, PDF & Email

DORDRECHT | Het Ivrietkoor Al Naharot (‘Bij de grote rivieren‘) is vrijwel uniek in Nederland. Joden en niet-Joden zingen met één stem vele hoopvolle liederen uit het Land Israël.

Dat doet het in het Ivriet (modern Hebreeuws) en soms in het Jiddisch, een klassieke Duits-Hebreeuwse taal. Daarnaast zingt het koor soms ook Tehilim – Psalmen. De zanggroep wordt geleid door dirigent Doron Peper van Carmel Music. De dagelijkse leiding is in handen van Bertie Rodrigues. Beiden zijn Joods, net als een goed deel van het koor. Ook verschillende mensen met een christelijke achtergrond zingen in het koor, dat in 2012 werd opgericht.

Na jaren van afwezigheid voelden Joodse medeburgers uit Dordrecht en hen die zich verbonden voelen met de Hebreeuwse cultuur de behoefte om de Joodse stem weer te laten klinken in de regio Dordrecht. Het koor staat dan ook open voor iedereen die affiniteit heeft met de cultuur en muziek van Israël. De groep heeft geen religieuze of politieke signatuur. Het gaat vooral om de prachtige melodieën die vanuit de hele wereld in de smeltkroes van Israël zijn samengekomen. Op die manier wil Al Naharot een bruggenbouwer zijn tussen diverse culturen.

“Het leuke is dat sommige liederen me doen teruggaan naar de tijd dat ik pas in Israël was en op de vrijdagmiddag de radio liedjes speelde die de komst van de sabbat inluidden, maar waarvan ik de betekenis nog niet kon begrijpen. En nu, dertig jaar later krijg ik plotsklaps de tekst en uitleg onder ogen”, vertelt koorlid Betty op de website. De Joodse vrouw hoopt dat Al Naharot in de toekomst “een sterk en bekend koor” mag worden. “Zeker nu de wereld zo duister wordt en de toon tegenover Israël en het joodse volk zo negatief.”

Al Naharot geeft jaarlijks diverse uitvoeringen. Zo zong het op Jom haSjoa, de 4-meiherdenking (filmpje), en in twee synagoges, op diverse korenfestivals, op een gymnasium en onlangs bij een christelijke, Israëlgezinde organisatie. Belangstellenden kunnen altijd een avondje meezingen, op dinsdagavond.

Levi Zoutendijk is zanger in het Ivrietkoor Al Naharot. 

Facebookreacties
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Be the first to comment on "Ivrietkoor verenigt jood en christen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*