Nieuwe stichting wil antisemitisme voor zijn

Voorzitter Eric Vink van een nieuwe stichting die zich richt op het bestrijden van antisemitisme.
Print Friendly, PDF & Email

AMSTERDAM | Eric Vink (47) kan niet langer met lede ogen aanzien hoe antisemitisme in Nederland en Europa toeneemt. Hij hoopt tegenwicht te kunnen bieden door de deze week opgerichte Stichting Antisemitisme Preventie (SAP), waarvan Vink voorzitter is.

Het Nederlands Dagblad sprak met Vink, die donderdag een drukke dag beleefde. ’s Avonds vond de presentatie van de kersverse stichting plaats. Daarbij waren onder meer opperrabbijn Binyomin Jacobs, Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) en ondernemer Cor Verkade aanwezig.

“In de media is nu veel aandacht voor antisemitisme. Uit de Joodse gemeenschap zijn er geluiden over een groeiend gevoel van onveiligheid. Onderzoeken van onder meer CNN en de Anne Frank Stichting wijzen erop dat antisemitisme steeds meer wordt geuit. Hoewel er al organisaties zijn, zoals Centrum Informatie en Documentatie Israël, die zich bezighouden met het tegengaan en signaleren van antisemitisme, is er nog geen stichting die zich in de eerste plaats bezighoudt met het voorkomen ervan”, zegt Vink in die krant.

Volgens Vink, voorheen werkzaam voor Christenen voor Israël, uit Jodenhaat zich steeds gewelddadiger. “De meeste mensen, vooral jongeren, uit de Joodse gemeenschap voelen zich niet veilig. Sommigen maken daar geen melding van. De werkelijke situatie is dus nog ernstiger dan rapporten aangeven.”

Met zijn stichting wil hij vooral joden en niet-joden met elkaar in contact brengen door bijvoorbeeld een rabbijn voor de klas te zetten of ontmoetingen te regelen met Holocaustoverlevenden. “Als mensen elkaar leren kennen, ontdekken ze wie de ander eigenlijk is. Dan zien ze bijvoorbeeld dat de ander niet zo negatief is als gedacht. Tot nu toe gebeurt dat te weinig.”

De stichting is nadrukkelijk ‘neutraal’, dus zonder christelijke signatuur. Vink vreest dat een uitgesproken religieus karakter onnodige barrieres op kan werpen. “Hoewel mensen, ook van onze stichting, altijd gekleurd zijn, willen we wel openstaan voor iedereen. Ook voor moslims, christenen en politieke partijen. Ik hoop juist dat verschillende partijen zich durven aansluiten.”

Lees het complete interview op nd.nl of in het Nederlands Dagblad van donderdag 24 januari. 

Facebookreacties

Wees de eerste die reageert op "Nieuwe stichting wil antisemitisme voor zijn"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*