Raketten uit Gaza na annexatie­plan Jordaan­vallei

Foto: Levi Zoutendijk

‘Indien ik wordt herkozen, plaats ik de Jordaanvallei onder Israëlische soevereiniteit’, verklaarde premier Netanyahu. Hamas was het daar niet mee eens, en reageerde met raketten. Waarop Israël reageerde met aanvallen op doelen van Hamas. En dat was het dan.

Dinsdagavond op prime time werd opnieuw de waarschuwing voor een raketaanval op het scherm getoond, zoals we die gewend zijn uit de tijd van de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. Terwijl het normale televisieprogramma verder ging, flitste de melding van het raketalarm in Ashkelon plotseling in de linkerbovenhoek. Op hetzelfde moment begon mijn mobiele telefoon weer op de tafel te dansen. Meerdere meldingen waarschuwden voor raketalarmen in Ashkelon en Ashdod.

 Een melding van een raketalarm, ingevoegd in het lopende programma.

‘Weer raketten uit de Gazastrook’, zei ik tegen mijn vrouw, zonder verrast te zijn. We weten immers, wat er daarna komt. Dat is wat er op dat moment door mijn hoofd ging. Eigenlijk is het beangstigend, dat men gewend is aan deze situatie, van raketten die op het eigen land worden afgevuurd, vanaf slechts 40 kilometer afstand van het eigen huis. In Europa zou dat zeker paniek veroorzaken, of niet soms?

Toen de sirenes in het zuiden begonnen te janken, was premier Benjamin Netanyahu op een evenement van zijn Likoed-partij in Ashdod. Het alarm onderbrak zijn toespraak, beveiligers klommen het podium op en vergezelden Netanyahu naar de beveiligde ruimte, zoals gebruikelijk is bij een raketalarm. Korte tijd later keerde hij onder applaus van zijn aanhangers terug op het podium.

Een paar uur eerder had hij in een als ‘dramatisch’ aangekondigde verklaring bekend gemaakt, dat hij in geval van herverkiezing de Jordaanvallei onder Israëlische soevereiniteit zou plaatsen. Oorspronkelijk wilde hij dit nu al doen, voor de verkiezingen, maar procureur-generaal Mandelblit herinnerde hem eraan dat de huidige regering slechts een voorlopige regering was die dit soort belangrijke beslissingen niet kon nemen. Netanyahu moest zich daarom tevreden stellen met de aankondiging dat hij deze stap na zijn herverkiezing zou zetten.

Zijn critici beschreven Netanyahu’s ‘dramatische verklaring’ als pure verkiezingspropaganda, nadat het Netanyahu niet was gelukt om een wet af te dwingen die het mogelijk zou maken om bewakingscamera’s op te stellen in stembureaus.
Blauw en wit probeerde ook Netanyahu belachelijk te maken nadat hij van het podium de beveiligde ruimte in werd geleid tijdens het raketalarm, zoals de voorschriften van de civiele bescherming vereisen. ‘Terwijl Netanyahu naar een of andere bunker werd gebracht, ging Gabi Ashkenazi ongestoord verder met zijn toespraak in Ashkelon’, zei Benny Ganz in een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in het noorden, verwijzend naar een optreden van zijn partijgenoot Gabi Ashenazi, die zijn toespraak voortzette toen tijdens een bijeenkomst in Ashkelon de sirenes klonken.

Natuurlijk kan de video, waar de Israëlische premier wegens de raketten uit de Gazastrook van het toneel wordt weggeleid, een beetje ‘pijklijk’ of onplezierig lijken en als overwinning voor Hamas in Gaza worden aangezien (de video werd zelfs kort na de plaatsing geschrapt van de Facebook-pagina van Netanyahu), maar Gabi Ashekanzi zou ook van het spreekgestoelte naar de beveiligde ruimte worden geleid, als hij een officieel ambt had. Maar in de verkiezingscampagne is bijna alles toegestaan, dus je hoeft niet alles zo serieus te nemen.

Twee raketten werden boven Ashdod onderschept door de Iron Dome, in totaal zouden er vijf raketten uit de Gazastrook zijn afgevuurd. Hamas lijkt niet meer bang te zijn voor Israël.

Zoals iedereen had verwacht, kwam in de nacht de Israëlische reactie op de raketbeschieting. De Israëlische luchtmacht heeft naar verluidt ongeveer 15 terroristische doelen in het noorden en midden van de Gazastrook aangevallen, waaronder een wapen­productie­locatie en een terreurtunnel. Dit lijkt het einde van deze kleine ‘ronde’ te zijn. De buitenlandse media kunnen eindelijk weer verslag doen van Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.

En hoe is het bij ons? Hier gaat de verkiezingscampagne de laatste ronde in, over zes dagen vinden de verkiezingen weer plaats. We zijn de raketten al lang weer vergeten.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         12-09-2019
Auteur:         Dov Eilon
Website:       http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Raketten uit Gaza na annexatie­plan Jordaan­vallei"

Geef een reactie