Reisbureau Idoed zoekt steun door ‘gruwelijke oorlog’ in Israël: ‘Stoppen? Dat is niet aan ons’

Jo le Poole (r.) als reisleider in Jeruzalem tijdens het Loofhuttenfeest met een groep van Idoed, archieffoto.

DOETINCHEM | De loofhuttenfeest-week is normaal gesproken een van de drukte periodes voor Jo en Marjan le Poole. Met Israel Idoed Reizen brachten ze de afgelopen twaalf jaar duizenden mensen naar het beloofde land. Maar door de oorlog in het Midden-Oosten is het nog maar de vraag of ze hun werk voort kunnen zetten, al willen ze zelf koste wat kost door. “Iedereen zegt: stop er mee, maar dit is en blijft onze missie.”

Jo le Poole heeft een zwaar jaar achter de rug, vertelt hij in zijn Israël-kantoor in het Gelderse Doetinchem. “Israel is in oorlog, en Idoed nu ook”, verzucht hij met een brok in zijn keel. Vriend en vijand is het erover eens dat het na 7 oktober nooit meer hetzelfde zal zijn in de Joodse staat. “Het is er nog nooit zo geweest, zoals het nu is. Het land is getroffen door een gruwelijk onrecht.”

Het begon allemaal op die zwarte sjabbat in oktober vorig jaar, met de ongekende terreuraanslagen in het zuiden van het land. Zelfs de Israëlische veiligheidsdiensten en het leger zagen het niet aankomen. De gevolgen zijn desastreus: ruim een jaar later voert Israël een oorlog op meerdere fronten, tegen wat nog over is van Hamas in Gaza, Hezbollah vanuit Libanon, de radicaal-islamitische Houthi-rebellen in Jemen en aartsvijand Iran. “De terroristische aanval dreunt tot op de dag van vandaag na. We denken aan het volk van Israël, Zijn volk, dat zo lijdt, waar de spanning alleen maar toeneemt. Ons gebed is met en voor hen.”

Nu het Loofhuttenfeest aanbreekt, staat de reisorganisatie van het christelijke echtpaar Le Poole op de tocht. Sinds het uitbreken van de oorlog ligt het toerisme in Israël, een belangrijke inkomstenbron voor zowel Joden als Arabieren, nagenoeg stil. Vliegtuigmaatschappijen, op El Al na, vertrekken bijna niet meer en hotels zitten al maandenlang voornamelijk vol met gevluchte landgenoten uit het noorden door de beschietingen aan de grens met Libanon.

Hoe groot de ellende en uitzichtloosheid in ‘het land van melk en honing’ ook is, Jo weigert met pensioen te gaan en voelt zich meer dan ooit “betrokken en verbonden met het land en volk van Israël”, vertelt hij. En die bijzondere band wil hij over blijven brengen op christenen in Nederland. “Door alle annuleringen kwamen in de schulden terecht en we kunnen nog steeds niet alles betalen. Iedereen zei: laat je maar failliet verklaren, maar dat doen we niet. We willen door met onze missie om zo veel mogelijk mensen naar het land van de Bijbel te brengen. Het land waarvan God tegen Abraham zei in Genesis 12:3: ‘Ik zal zegenen wie u zegenen.’”

“Idoed is niet zomaar een reisorganisatie die mensen enkel ontspanning wil bieden. Veel van onze deelnemers zijn geraakt tijdens de reizen door het volk, land en de God van Israël. Dat stemt ons dankbaar. We mogen ervaren dat de Heere ons werk heeft gezegend”, aldus Jo, die zich – na lang twijfelen – genoodzaakt zag een inzamelingsactie te starten om het hoofd financieel boven water te houden. “Ook onze organisatie is onder zware druk komen te staan. Na de ingewikkelde coronaperiode, staat nu het voortbestaan van Idoed opnieuw op het spel. Reizen zijn onverwachts geannuleerd, de inkomsten zijn sterk teruggelopen en Idoed ontvangt geen overheidssteun”, benadrukt hij.

Op de inzamelingspagina kwamen al de nodige donaties binnen, maar er is meer nodig om Idoed “ook op de lange termijn voort te kunnen zetten. We hebben alle hulp hard nodig en doen daarom ootmoedig en biddend een beroep op iedereen die onze missie wil steunen.”

Wilt u een bedrag doneren? Dat kan via deze inzamelingspagina.

Wees de eerste die reageert op "Reisbureau Idoed zoekt steun door ‘gruwelijke oorlog’ in Israël: ‘Stoppen? Dat is niet aan ons’"

Geef een reactie