Grootste zoutgrot ter wereld ontdekt bij Dode Zee

Foto: Levi Zoutendijk

Israël heeft de titel van ‘s werelds langste zoutgrot overgenomen van Iran, nadat een groep van 80 internationale spelonken uit negen landen de Malcham-grot in de zuidelijke Dode-Zeeregio met succes in kaart had gebracht.

Door Joop Soesan

De grot, die zich een weg baant onder het 11 kilometer lange massief blok van zout dat bekend staat als de berg Sodom, is meer dan 10 kilometer (6.2 mijl). De 3N-grot van Iran, die eerder de titel had voor ‘s werelds grootste zoutgrot, is ongeveer 6,5 kilometer (4 mijl).

Zoutgrotten zijn geologisch gezien levende wezens. Ze komen meestal voor in woestijngebieden met zout ontsluitingen, zoals de Atacama-woestijn in Chili, het Qeshm-eiland in Iran en de Dode Zee in Israël. Wat hen helpt vormen is water, zelfs droge klimaten zien af en toe een stortbui. Als het regent, stroomt water langs scheuren in het oppervlak, lost zout op en creëert onderweg semi-horizontale kanalen. Nadat al het regenwater is afgevoerd, blijven deze uitgedroogde “rivierbeddingen” over en ontstaan zoutgrotten.

Passend bij deze beschrijving is de Mount Sedom van Israël, een 11 km lange berg die 170 meter onder de zeespiegel ligt aan de zuidwestelijke punt van de Dode Zee. Onder een dunne laag “petrock” is deze berg volledig van zout gemaakt (net zoals het soort waarmee we ons eten op smaak brengen). Twee factoren beschermen deze berg tegen wegvreten: de stevige “petrock” die het zout bedekt, en het droge klimaat van de Negev-woestijn. Mount Sedom krijgt ongeveer 50 mm regen per jaar, meestal in korte maar hevige regenbui. Zoals professor Amos Frumkin, directeur van het CRC van het Instituut voor Aardwetenschappen van de HU, uitlegde: “De zoutgrot van Malham is een riviergrot. Water uit een oppervlaktestroom stroomde onder de grond en loste het zout op, waardoor er grotten ontstonden – een proces dat nog steeds gaande is wanneer er ongeveer een keer per jaar hevige regen op de berg Sedom heerst. “Op deze manier is de zoutgrot van Malham” levend “en gaat verder groeien.

 

Malham werd aanvankelijk ontdekt door het CRC in de jaren tachtig. Later bekeken tientallen CRC-expedities Mount Sedom en vonden meer dan 100 verschillende zout grotten, waarvan de langste 5.685 meter groot is. Daaropvolgende koolstof-14 testen dateerden de grot als 7.000 jaar oud, en opeenvolgende stortbuien creëerden nieuwe passages voor de speleologen om te verkennen. Toen de internationale expedities in 2018 en 2019 terugkeerden naar Malham, ontdekten hun ze de recordbrekende double-digit lengte van de grot. “Dertig jaar geleden, toen we Malham onderzochten, gebruikten we meetlinten en kompassen. Nu hebben we lasertechnologie die metingen rechtstreeks naar onze iPhones zend, “herinnerde Frumkin zich.
Momenteel verwerkt het onderzoeksteam de laatste gegevens van de nieuwe Malham Cave-onderzoeken om een elektronische kaart van de grot te maken en de bevindingen te publiceren.

De internationale grotexpedities die samenwerkten om de grot Malham in kaart te brengen zijn de Grotonderzoekersclub van Israël, het Grotonderzoekcentrum van HU en de Sofia Caving Club & Speleoloog School in Bulgarije. Het onderzoeksteam omvatte speleologen uit Israël, Bulgarije, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Roemenië, Duitsland en de Tsjechische Republiek.

Dit bericht werd voor het eerst geplaatst op Joods.nl

Wees de eerste die reageert op "Grootste zoutgrot ter wereld ontdekt bij Dode Zee"

Geef een reactie