Zvi Eyal: ‘Het Westen wil niet horen, niet zien en niet reageren’

Foto: Levi Zoutendijk

Niet horen, niet zien en niet reageren. Dat is de situatie van de Westerse beschaving als het om Israël gaat, zegt Holocaustoverlevende Zvi Eyal.

Het christelijke tv-station Family7 zond afgelopen zaterdag een lezing uit van de 91-jarige Eyal toen hij op bezoek was in Nederland. Over zijn aankomst op Schiphol zegt de in Jeruzalem woonachtige Eyal dat hij het gevoel had op een andere planeet te zijn beland. “Ik kom uit een omgeving waar haat en bedrog, leugen en doodslag een gedeelte van de civilisatie is die in het Midden-Oosten, in de islamitische wereld, bestaat.”

De Israëlisch emeritus hoogleraar en professor is uiterst kritisch over de koers van Europa jegens Israël en de huidige staat waarin het Westen momenteel verkeert. Eyal is geboren in Utrecht als Harry Klafter. Hij overleefde als 17-jarige de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en besloot daarna om naar Israël te gaan. Daar bouwde hij een nieuw leven op. Hij studeerde medicijnen en chirurgie en werkte als chirurg in de oorlogen na de oprichting van de staat Israël in 1948.

Petra van der Zande uit Jeruzalem heeft zijn levensverhaal beschreven in ‘Een open deur’. Die titel wijst op zijn huis in de Oude Stad, een paar honderd van de Klaagmuur vandaan. Binnenkort verschijnt een uitgebreid interview met Eyal op MessiaNieuws.nl.

Wees de eerste die reageert op "Zvi Eyal: ‘Het Westen wil niet horen, niet zien en niet reageren’"

Geef een reactie