APELDOORN | Het is vrijwel uitgesloten dat Joden in Nederland niet met antisemitisme te maken krijgen als ze herkenbaar als Jood over straat gaan. Misschien op het platteland, maar in de meeste steden worden ze ermee geconfronteerd. En niet alleen in Nederland, dit is een wereldwijde tendens.
In het RD kwam de Utrechtse rabbijn Leib Heinz (61) aan het woord. Vrijwel dagelijks krijgt hij te maken met scheldpartijen, middelvingers die naar hem worden opgestoken, tot bedreigingen aan toe, met fietskettingen soms.
Hij is al dertig jaar actief voor de Joodse gemeenschap in Utrecht en behoort tot de Chabad-Lutavitch-stroming, een van de grootste chassidische bewegingen ter wereld. Doordeweeks reist hij het hele land door als justitierabbijn. Met zijn baard en keppeltje is hij goed herkenbaar als Jood.
Sommige delen van Utrecht mijdt hij inmiddels. Hij krijgt scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd, als ‘rotjood, kankerjood’. Of mensen brengen de Hitlergroet. In zijn voordeur en dakkoffer zijn hakenkruisen gekerfd.
‘Het zijn geen incidenten, het is structureel. Het is angstaanjagend,’ merkt Heinz op. Hij peinst er niet over zijn baard of zijn keppeltje te bedekken op straat. ‘Dat zou een overwinning voor de antisemieten zijn. Soms voel ik angst, soms woede. Antisemitisme is discriminatie van een deel van de samenleving. De haat treft Joden als eerste, maar uiteindelijk wordt iedereen het slachtoffer ervan.’ Hij vindt dat de overheid hard moet ingrijpen. ‘De aanpak van nu is een lachertje.
Uit de ‘Monitor antisemitische incidenten 2018’ van het CIDI blijkt dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland stijgt, zowel offline als online. Er worden 135 incidenten beschreven. Schokkend, dat dit in ons land gebeurt.
Het is daarom een uitstekend initiatief van de Tweede Kamerleden Segers (CU) en Yesilgöz (VVD) dat ze met een initiatiefnota zijn gekomen om het groeiende antisemitisme te bestrijden. Zij pleiten voor meer onderwijs over de Holocaust en een keiharde aanpak van antisemitisme, online en offline.
Dit artiekel werd voor het eerst geplaatst in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.
Wees de eerste die reageert op "Rabbijn over antisemitisme in Nederland: ‘Het is structureel’"