In het hart van de Jizreël vallei in neder Galilea bevindt zich het Bet She’arim nationaal Park als een monument van Joodse geschiedenis en erfgoed. Hier liggen belangrijke Joodse personen begraven, zoals rabbi Yehuda HaNasi.
Bet She’arim is meer dan een archeologische site temidden van een prachtig landschap, dat in het voorjaar bedekt is met een tapijt van veelkleurige wilde bloemen. Met zijn grotten en catacomben met versieringen en mysterieuze inscripties is het een reis door de tijd waarin de stemmen van oude Joodse gemeenschappen weerklinken.
Bet She’arim, בית שערים, betekent ‘Huis van de Poorten’. Een oudere naam is Bet She’arayim, Huis van de Twee Poorten’. De UNESCO heeft Bet She’arim en zijn necropolis (dodenstad) opgenomen in de Werelderfgoedlijst.
Joodse Sanhedrin
De oude stad Bet She’arim wordt voor het eerst genoemd, met de naam Besara, in de uitgebreide histories van de Joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus. De stad werd tegen het einde van de eerste eeuw aangelegd, met de necropolis.
De stad kende een bloeitijd nadat in in het jaar 135, na de mislukte Bar Kochba opstand, het Sanhedrin, de Joodse religieuze raad, uit Jeruzalem werd verjaagd en zich in eerst in Shefaram en vervolgens 20 jaar in Bet She’arim vestigde, samen met veel Joodse rechtsgeleerden, waaronder rabbi Jehoeda Hanassi die de Misjna (een onderdeel van de Talmoed) samenstelde. Hanassi werd ook in de necropolis van Bet She’arim begraven. Deze werd de nationale begraafplaats van andere prominente rabbijnen en hun gezinnen, omdat Joodse begrafenissen verboden waren in Jeruzalem. Inscripties in het Grieks, Aramees en Palmyreen, evenals Hebreeuws, getuigen ervan dat hier ook belangrijke mensen uit andere delen van de regio werden begraven.
De stad is tot in de vierde eeuw bewoond geweest.
Serieuze opgravingen begonnen in de jaren 1930, en zijn doorgegaan tot 2021. Van de stad Set She’arim is nog weinig opgegraven, maar de uitgebreide, in de rotsen uitgehakte, necropolis met 21 grotten is grotendeels blootgelegd. De graven werden verwaarloosd aangetroffen, sarcofagen waren opengebroken door grafrovers. In de tijd van de Mamelukken, 13e tot 15e eeuw, werd een van de grotten door schaapherders gebruikt als schuilplaats. Bij het onderzoeken van de grotten werden munten gevonden uit de tijd van Agrippa en Constantijn de Grote.
In het nationaal park zijn twee grotten te bezichtigen, de Museumgrot, waarin de vondsten van de site te zien zijn, waaronder een massief blok glas, en de Menora grotten, waarin talloze afbeeldingen van de Joodse zevenarmige kandelaar zijn aangebracht. Verder zijn de resten van een synagoge, de basiliek waarin het Sanhedrin bijeenkwam, en een olijfpers te bezichtigen.
Van recenter datum is een groot standbeeld van Alexander Zaid te paard. Hij was hier in de jaren 1920 geplaatst als wachter over het land, dat het Joods Nationaal Fonds had gekocht. Bij zijn tochten over de heuvels stuitte hij op mysterieuze grotten net inscripties en Joodse symbolen op de muren. Zaid vroeg zijn vrienden om deze grotten te helpen onderzoeken, en zo werden de necropolis en Bet She’arim ontdekt.
Door het park zijn twee wandelroutes aangelegd.
Blijf uit mijn grafgrot!
In een van de graven werd een Griekse tekst gevonden, die een vervloeking inhield. In deze video wordt uitgelegd, dat je als je genoeg geld had, je in een grot begraven kon worden, die met een steen werd afgesloten. Een jaar na de begrafenis werd de steen verwijderd; dan was het lichaam vergaan en lagen er alleen botten, die werden weggenomen. Bij een van de recent ontdekte grafgrotten was een grote inscriptie, aangebracht met rode inkt, met de Griekse tekst ‘Dit is Jakob de vreemdeling (of Jakob de Bekeerling, dat is niet duidelijk) Kom niet dicht bij mijn grafgrot of u zult er voor betalen’. Het kwam vaak voor, dat grafrovers de grotten binnenkwamen en dingen stalen. Daarom wilde Jakob er 1800 jaar geleden zeker van zijn, dat niemand zijn grafgrot zou binnengaan, en plaatste hij deze waarschuwing
Bronnen: nl. wikipedia, en.wikipedia, UWI, Israel Today.
Afbeelding: Ingang van de Grot met de Doodskisten; Foto: Hebrew Wikipedia
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Bet She’arim, zetel van het Sanhedrin"