Er is in Ma’ale Adoemim meer te zien dan de opgravingen die u vorige week zag. Omdat de Joden tijdens de hoge feestdagen naar Jeruzalem trokken, stonden er onderweg veel herbergen voor hen beschikbaar.
Het museum Herberg van de Barmhartige Samaritaan is gevestigd in een Ottomaanse Turkse herberg, gebouwd bovenop de resten van een Byzantijnse herberg. In de tijd van de Tweede Tempel was dit waarschijnlijk ook een herberg, want op korte afstand werd een versterking uit de tijd van Herodes gevonden, die de herberg beschermde.
Het museum werd genoemd naar Jezus gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan in Lukas 10, en het is nu een nationaal park, archeologische site en sinds 2010 een museum, dat mozaïeken uit oude kerken en synagogen herbergt.
In de Byzantijnse tijd is bij de herberg een kerk gebouwd, wat wijst op zijn belang voor vroege christelijke pelgrims. De vloer van de kerk was ooit versierd met een mooi mozaïek met geometrische patronen, die in later tijden grotendeels zijn verdwenen. Op basis van oude foto’s is dit mozaïek weer hersteld. Na deze geslaagde restauratie werd besloten dit project voor te zetten, en op deze plaats een mozaiek-museum op te richten. Dit bevat oude Joodse mozaïek vloeren, die Joodse religieuze afbeeldingen bevatten zoals de menora, loelav (palmtak) en sjofar, en Bijbelse personen zoals David, opgegraven in Judea, Samaria en de Gazastrook.
Een vleugel van het museum is gewijd aan de geschiedenis en de gewoonten van de Samaritanen, een met het Jodendom verwante kleine etnische groep.
Bronnen: UWI, Wikipedia.
Foto: Dak boven de gerestaureerde mozaïekvloer van de Byzantijnse kerk. Fotograaf: Bukvoed – Own work, CC BY 3.0, Wikimedia.
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: De ‘Herberg van de Barmhartige Samaritaan’"