Alle Joodse en Christelijke pelgrims die de Tempelberg hebben bezocht, hebben door deze poort het heilige terrein betreden. Hij bevindt zich aan het einde van een houten loopbrug boven het vrouwengedeelte van het plein voor de Kotel, de Westelijke Muur.
De naam Mughrabi of Moghrabi is afgeleid van het Arabische woord Maghreb, dat ‘West’ betekent. Hij verwijst naar Noord-Afrika, specifiek naar Marokko, het meest westelijke deel van de Arabische en Moslimwereld.
De poort kreeg zijn naam naar de Marokkaanse wijk in Oost-Jeruzalem, die tot 1967 lag op de plaats van het Plein voor de Westelijke Muur. Ten tijde van Saladin (1137-1193, de tijd van de Kruistochten) vestigden nieuwkomers uit Marokko zich hier.
Na de Balfour Declaration, waarin Groot-Brittannië in 1917 een ‘Joods Nationaal Tehuis’ in Palestina beloofde, werd voor de Joodse inwoners van Jeruzalem het religieuze en nationale belang van de Westelijke Muur steeds groter. Dit leidde de Moefti van Jerusalem tot de bewering, dat de Joden het gezag over de muur wilden verkrijgen, en daarom verklaarde hij de muur – zonder religieuze of historische onderbouwing – tot een heilige islamitische plaats. De muur werd sindsdien El Buraq genoemd, naar het magische paard van de profeet Mohammed.
In de jaren 1920 gaf de Moefti van Jerusalem opdracht tot de bouw van de Mughrabi poort, iets hoger in de muur dan de dichtgemetselde Barclay’s Poort.
Bronnen: IAA, Wikipedia, foto. De Mughrabi poort bevindt zich rechts op de foto, aan het eind van de loopbrug.
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Jeruzalems poorten (3) Mughrabi poort"