Archeologie: Jeruzalems poorten (8) De Mestpoort

We komen de Mestpoort voor het eerst tegen in Nehemia 2:13, waar Nehemia na de terugkeer van de Joden beschrijft hoe hij de muren van Jeruzalem inspec­teert ‘waarin bressen waren geslagen en waarvan de poorten door vuur waren verteerd’.

Volgens de beschrijving in het boek Nehemia bevond de Mestpoort zich op het laagste punt in het zuid­oos­ten van de Oude Stad, nabij het tempel­plein en de Weste­lijke Muur, vlakbij het punt waar de Centrale Vallei uit de oude stad afwa­ter­de en in verbin­ding stond met de beek Kidron.
Waarschijnlijk stroomde er veel riool­water doorheen. Het is mogelijk dat de naam Mestpoort afkomstig is van het riool­water dat door de centrale vallei stroomde en het stads­afval dat buiten de poort werd verbrand. Door de jaren heen was dit het meest verwaar­loos­de en verarm­de gebied in de stad, dat waar­schijn­lijk al in de Tweede Tempel­perio­de werd gebruikt als een plek voor ambachts­lie­den en schapen­fokkers, en in de Kruis­vaar­ders­periode als het terrein van de leer­looiers die leer bewerk­ten.

De Mestpoort, ook bekend als Aspoort, Scherven­poort met de Engelse naam Dung Gate, bevindt zich in de zuide­lijke muur van de Oude Stad vlakbij de Westelijke Muur. Hij werd ook Silwan­poort genoemd omdat men via deze poort in het dorpje Silwan kon komen. Waar­schijn­lijk bedoelde de profeet Jeremia met de Scherven­poort de Mestpoort. (Jeremia 19:2).

De huidige Mestpoort werd in het midden van de 16e eeuw als door­gang voor voet­gan­gers gebouwd, als onder­deel van de restau­ra­tie van de stads­muren door de Otto­maan­se sultan Sulei­man de Geweldige.

Tijdens de Jordaanse bezetting is de poort verbreed om voer­tuigen door te laten. Na de Zes­daagse Oorlog is de poort vernieuwd en hij kreeg een boog­vor­mige opening. Door de poort kunnen voer­tuigen de stad en het plein voor de Weste­lijke Muur bereiken.
Oostelijk van de Mestpoort is een paar jaar geleden de kleine Leer­looiers­poort uit de tijd van de Kruis­vaar­ders geres­tau­reerd, die vandaag de voet­gangers­ingang is. Die gaan we volgende week bekijken.

Voor meer informatie: Historical Sites in Israel. Foto: screenshot uit de video van Historical Sites in Israel.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Jeruzalems poorten (8) De Mestpoort"

Geef een reactie