In aflevering 9 noemden we de Ofel, gelegen tussen de Stad van David en de tempelberg. Maar wat is de Ofel? De naam duidt op een vooruit springende heuvel of berg, die goed te verdedigen was. Het Armstrong Institute voert er opgravingen uit.
De bouw van de Ofel wordt op twee plaatsen genoemd:
‘Jotham bouwde de Bovenpoort van het huis van de HEERE. Hij bouwde ook veel aan de muur van de Ofel.’ (2 Kronieken 27:3), ‘Hierna bouwde Manasse de buitenmuur om de stad van David, aan de westkant van Gihon, in het dal, tot de ingang van de Vispoort; hij trok die om de Ofel heen en liet die zeer hoog optrekken.’ (2 Kronieken 33:14).
De Joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus lokaliseerde de Ofel daar waar de oostelijke muur uitkwam op de oostelijke zuilengang van de Tempel. (De Joodse Oorlog, V, iv, 2).
Archeologische opgravingen
Al enkele jaren worden hier opgravingen uitgevoerd door het Armstrong Institute of Biblical Archeology en de Hebreeuwse Universiteit.
Dat betekent niet dat je zomaar overal de schop in de grond kunt steken: er staan veel bouwsels uit de periode na de Tweede Tempel, met name uit de tijd van het Byzantijnse (Oost-Romijnse) rijk. Daarvan moest een deel worden verwijderd om bij de oudere bebouwing te komen. Opmerkelijk is het verschil in bouwwijze: de muren huizen uit de Byzantijnse tijd staan noord-zuid en oost-west gericht, de bouwwerken uit de Tweede Tempelperiode staan noordoost-zuidwest en noordwest-zuidoost gericht.
Een van deze bouwwerken is een grote vijver, een mikwe, met aan de vier zijden traptreden, die in de jaren 1980 werd ontdekt. Hij is te zien in de video. Bij deze vijver zijn tunnels aangetroffen voor het vervoer van regenwater. Die waren in de loop der eeuwen vol grond en rommel geraakt. Bij het uitgraven wordt deze grond droog en nat gezeefd om voorwerpen uit een ver verleden te vinden.
Vondsten
Er zijn tal van interessante vondsten opgedoken, zoals een bot dat tot een fraaie haarspeld is bewerkt, een dakpan met het stempel van een Romeins legioen, een aardewerk vaasje, een schenkkan, veel munten, waaronder een zeldzame zilveren halve shekel munt van 2000 jaar oud.
Bronnen: WOL/JW, Christipedia (mooie landkaart!), Armstrong 2022, Armstrong 2023
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Stad van David (11), de Ofel"