Het betwiste internationaal recht in Israël

Israël wordt in de mainstream media steevast aangeduid als illegale, koloniserende bezetter. Want, zo staat in de krantenkolommen, dat zegt de Verenigde Naties (VN) op basis van het internationaal recht.

Die negatieve benadering van Israëls aanwezigheid op de Westbank, is volgens lobbygroep European Coalition for Israel (EC4I) onterecht. De organisatie beroept zich op datzelfde internationale recht en zegt dat de VN stelselmatig Israël als schuldige aanwijst in het Midden-Oosten.

Dinsdag belegde de coalitie een symposium om ‘het andere verhaal’ te laten horen. Diverse media, journalisten en andere belangstellenden waren van de partij in het Haagse café Dudok, pal tegenover de Tweede Kamer. Sprekers waren onder meer Andrew Tucker, verbonden aan Christenen voor Israël (CvI) en rechtsgeleerde Avi Bell van de gerenommeerde Bar Ilan universiteit in Ramat Gan. Ook Shahar Berger van de Israëlische ambassade in Den Haag en Matthijs de Blois van de Universiteit Utrecht hielden een lezing.

Zo’n twintig procent van de bevolking in Israël, de Westbank en Gaza niet meegerekend, is van niet-Joodse afkomst. De meesten van hen zijn Arabisch, benadrukt Andrew Tucker. Maar als het aan de Europese Unie ligt, verdwijnen de Joodse nederzettingen uit de betwiste Palestijnse gebieden. Oftewel, “een etnische zuivering van Joden op de Westbank”, zegt Tucker.

Shahar Berger van de Israëlische ambassade sluit daar in zijn lezing naadloos op aan. “Er was al aanwezigheid van Joden op de Westbank vóór 1948”, toen de staat Israël werd uitgeroepen. “Kijk bijvoorbeeld naar historische plekken als Machpela, het graf van onze aartsvader Abraham in Hebron.”

European Coalition for Israel onderneemt actie tegen de dubbele standaard die de VN en de EU zouden hanteren en probeert met name in Brussel politiek terrein te winnen voor de Joodse staat. De pro-Israëlische coalitie is onder meer een campagne begonnen tegen de pro-Palestijnse BDS-beweging, dat een wereldwijde boycot van Joden uit de Westbank teweeg wil brengen.

Wees de eerste die reageert op "Het betwiste internationaal recht in Israël"

Geef een reactie