Christen-Arabier: ‘Stem niet op de Arabische partij!’

Foto: Levi Zoutendijk

De christen-Arabier Josef Haddad roept in een open brief alle Arabische burgers in Israël op, om niet op de Verenigde Arabische Lijst te stemmen, maar om vertegenwoordigers te kiezen ‘die de komende vier jaar met ons samenwerken in de Knesset’.

‘Onze (Arabische) samenleving is in een slechte toestand’, zegt Haddad in zijn bericht aan de Arabische burgers van het land. ‘De meesten van ons bevinden zich in een moeilijke sociale situatie. Geweld is wijdverbreid in Arabische steden en samenlevingen. We hebben acute en zeer zorgwekkende problemen op het gebied van criminaliteit, onderwijs en infrastructuur’.

Haddad wijst erop dat de Arabische Knessetleden verantwoordelijk zijn voor de slechte levens­omstandig­heden van veel Arabische burgers in Israël. ‘Ze kregen herhaaldelijk een kans, het resultaat is een grote mislukking. Zij geven niet om ons; zij zijn alleen betrokken bij de provocaties die de Palestijnse zaak bevorderen. Ze zijn tegen elke kans die zou kunnen leiden tot de integratie van onze (Arabische en Joodse) sectoren.’.

Veel Arabische Israëli’s hebben genoeg van de pro-Palestijnse retoriek van hun vertegenwoordigers in het Israëlische parlement en willen dat zij zich concentreren op de verbetering van de sociale diensten, het onderwijs en de economie van de Arabische sector. ‘Terwijl leden van de Arabische Knesset in de afgelopen jaren de (pro-Hamas) Gazavloot bezochten, smokkelden ze mobiele telefoons naar terroristische veiligheids­gevangenen, vroegen ze over de hele wereld steun voor de boycot van Israël en steunden ze terroristen met bloed aan hun handen – wij zijn degenen die de prijs daarvoor hebben betaald’, benadrukt Haddad.

De oproep van Haddad wordt gesteund door een toenemend aantal Israëlische Arabieren die zich verzetten tegen de onrealistische en gewelddadige nationalistische Palestijnse eisen en hun volwaardige Israëlische burgerschap willen genieten. ‘In deze verkiezing’, pleit Haddad, ‘moeten we de Verenigde Arabische Lijst niet steunen, we moeten niet opnieuw in hun val trappen!

‘Het is tijd om de Arabische Lijst duidelijk te maken dat deze ons niet vertegenwoordigt’, gaat Haddad verder. ‘We moeten geen van zijn leiders kiezen. Het is tijd om na te denken en te beginnen met het bouwen van de bruggen die zullen leiden naar een verenigde samen­leving (van Joden en Arabieren) in de Staat Israël, in ons thuisland’.

Haddad zegt dat, hoewel geen enkele Arabier op deze anti-Israëlische politici zou moeten stemmen, het belangrijk is om te gaan en deel te nemen aan de verkiezingen. Als het voor hen moeilijk is om op een Joodse kandidaat te stemmen, moeten zij uit protest tegen de Arabische politici een leeg briefje in de stembus doen.

In de laatste peiling is de Arabische Lijst de derde grootste partij in Israël, na de Likoed van Netanyahu en de partij Blauw en Wit van de oppositie.

Josef Haddad diende voor hij gewond raakte in de Israëlische Golani elite-eenheid en is nu voorzitter van de groep van ‘Committed Together – Jew and Arab’.

 

Wees de eerste die reageert op "Christen-Arabier: ‘Stem niet op de Arabische partij!’"

Geef een reactie