Discipelschap vanuit de Staat Israël besproken

Wat betekent het eigenlijk om de Here Jezus te volgen? Hoe deed de apostel Petrus dat? Wilkin van de Kamp bespreekt dat in een tv-serie ‘In de voetsporen van de Rabbi’ opgenomen in de Staat Israël. Hierbij is een werkboek uitgegeven. Hoe is dit werkboek opgezet?

Boekanalyse
Van de Kamp is lang werkzaam geweest in het onderwijs, was daarna 10 jaar voorganger. Sindsdien is hij werkzaam als predikant-directeur bij Vrij Zijn. Daarnaast werkt hij aan verzoening tussen (traditionele) kerken en is hij actief in de diaconie in het buitenland. Hij heeft al diverse boeken geschreven.

Na een korte inleiding geeft Van de Kamp een chronologisch bespreking van het leven van de Here Jezus in vijf hoofdstukken van elk ongeveer 8 pagina’s tekst. Daartoe worden diverse bekende en minder bekende plaatsen in het beloofde Land met een groep bezocht. Het laatste hoofdstuk is een lange biografie (12 pagina’s) van de apostel Petrus. Het boek eindigt met een profiel van de Kamp. Dit boek is grotendeels ook een fotoboek, met veel prachtige foto’s op bijzonder locaties.

De tekst is voorzien van een aantal eindnoten, waarvan de meeste Bijbelteksten zijn, maar er is ook wat achtergrondinformatie gegeven. QR-codes geven toegang tot delen uit de tv-serie en bonusvideo’s. Iconen geven bepaalde tekstgedeeltes aan, zoals Vragen & opdrachten of nadenkteksten, waarvoor ruimte is voor de lezer(s) om zaken in het boek op te schrijven. In dit boek wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de NBV’21 (Nieuwe Bijbelvertaling), maar ook van enkele andere.

Evaluatie
Dit is een geloofsopbouwend werkboek. Van de Kamp bespreekt echter traditioneel christelijk geloof. Dat blijkt bijvoorbeeld uit nadruk op Sjim’on Petrus. Hij komt soms wel met verrassende Bijbelgedeelten.

Wat vooral in beeld wordt gebracht is de uiterst kleine (ultra-)orthodoxe gemeenschap, maar nauwelijks de ‘gewone’ Israëli’s. Van de Kamp stelt dat het Jodendom van de eerste eeuw ook al was bepaald door die rabbinale orthodoxie. Zaken die christenen het liefst willen horen en zien, maar het is helaas onrealistisch.

De Here Jezus verwierp immers openlijk het Farizeïsme (Mt 15:9; 23:1-35), hetgeen het hedendaagse orthodoxe Judaïsme grotendeels heeft bepaald. Uit onderzoek is ook gebleken dat Farizeïsme in de eerste eeuw impopulair onder Joden was. Het werd pas dominant vanaf de tweede eeuw.

Het in verband brengen van de Here Jezus en zijn volgelingen met Misjnah en Talmoed is dus onhistorisch. Zulke geschriften ontstonden ook pas eeuwen later, want ze waren bedoeld om de galoet (Verstrooiing van Isra‘El van Godswege) dragelijk te maken.

Van de Kamp neigt ook naar Alverzoening, want volgens hem kan iedereen altijd terugkeren naar God. Ongeacht zonden en gebreken. Hij stelt dan natuurlijk ook dat niet-Joden geen verplichting tot de Torah hebben. Maar ook dat er geen onderscheid meer zou zijn tussen Joden en niet-Joden. Dus dan zouden ook Joden geen Torahverplichting hebben! Joodse christenen worden natuurlijk wettisch genoemd.


Kamp, W. van de, Werkboek In de voetsporen van de Rabbi. 2024, Vrij Zijn, Aalten, 123 pagina’s, € 14,95, ISBN: 9789490254988.

Wees de eerste die reageert op "Discipelschap vanuit de Staat Israël besproken"

Geef een reactie