Op 2 oktober 1944 begon de grootste militaire operatie op Nederlandse bodem: de slag om de Schelde. Deze operatie was van strategisch belang, namelijk om een tweede haven voor de Geallieerden te openen. Deze moest noordelijker (dichter bij Brittannië) liggen. Recentelijk is deze operatie verfilmd. Hoe is dat gedaan?
In deze film worden drie personen gevolgd tijdens deze periode in de Tweede Wereldoorlog. Steeds worden delen van hun levensverhalen getoond.
Het begint met een Zeeuws meisje. Teuntje Visser genaamd. Zij werkt op een gemeentehuis, waar iedereen druk in de weer is om alle bewijzen van eventuele samenwerking met de Duitsers te vernietigen. Haar broer Dirk raakt betrokken bij een opstootje met de wegvluchtende Duitsers, waardoor een aantal soldaten sterven.
Dan wordt een gevechtsscene getoond op het Duitse Oostfront, waar de Nederlandse vrijwilliger Marinus van Staveren tegen het Rode Leger vecht. Hij raakt gewond en komt in een veldhospitaal terecht, waar hij in contact komt met een Duitse officier. Die regelt dat Marinus overgeplaatst wordt voor een kantoorbaan in Zeeland.
Vervolgens worden de voorbereiding voor de Slag om de Schelde in Brittannië getoond. Met zweefvliegtuigen wordt geoefend. Daarmee zullen troepen geland worden in het beoogde oorlogsgebied. Een van de piloten is William, de zoon van de bekend geworden Britse generaal Montgomery.
Dan wordt weer teruggekeerd naar de familie Visser in Zeeland. Duitsers zoeken Dirk maar hij weet weg te vluchten. Hun vader die dokter is wil met de Duitsers in overleg gaan over zijn zoon. Hij moet dan wel gestraft worden, maar het zou een milde straf moeten worden. Op het kantoor van de Duitsers werkt inmiddels Marinus die daardoor Teuntje ontmoet.
De Britten beginnen hun operatie, maar het zweefvliegtuig van William wordt geraakt door de Duitse luchtverdediging. Ze moeten een noodlanding maken in Zeeland. Hun commandant raakt daarbij gewond. Ze blijken daar door de Duitsers gezocht te worden, dus ze moeten heel voorzichtig zijn.
Dirk wordt door zijn vader uitgeleverd aan de Duitsers in de overtuiging dat zijn voorstel voor strafvermindering door hen is serieus genomen. Teuntje vertrouwt het niet en komt daardoor in contact met het verzet en die eisen van haar dat ze dingen voor hen moet gaan doen.
Hoe zal dit aflopen …?
Evaluatie
Dit is een indrukwekkende, professionele en dramatische oorlogsfilm gebaseerd op ware gebeurtenissen. Dat betekent dat het echte verhaal gemengd is met fictieve levensverhalen. Thema is het in contact komen van deze levensverhalen.
Het is echter onbegrijpelijk dat er tegenwoordig nog steeds films over de toenmalige Duitse oorlog worden gemaakt waarin alleen zijdelings en miniem aandacht is voor de grootschalige vervolgingen van het Joodse volk. In deze film gaat het eigenlijk over de dramatische ervaringen van jonge Europeanen. Dat neigt naar geschiedvervalsing. In die zin is de betrokkenheid van de Evangelische Omroep (EO) bij deze productie opmerkelijk en ongepast.
Door daarvoor te kiezen en om zich te richten op de activiteiten en ervaringen van jonge mensen, kan oorlog in het daglicht komen te staan van zelfconfrontatie ten goede. Ook suggereert het thema van in contact komen van mensen dat ze uiteindelijk allemaal met elkaar in verband staan. Toch is de kans op zulk contact in werkelijkheid nihil en al zou die bestaan, dan nog is er geen echt kennen van elkaar.
Deze film is een aanrader.
De slag om de Schelde. 2022, Levitate Film/September Film, co-producenten: Caviar, EO en Netflix, 120 min., € 15,95, ISBN: 8718836864797.
Wees de eerste die reageert op "Drie levensverhalen tijdens één veldslag"