Israël leidend bij ont­wik­ke­ling zelf­rijdende auto’s

Foto: Levi Zoutendijk

Israël is een centrum geworden voor computer­systemen die zelf­rijdende auto’s besturen. En de volgende stap om automatische voer­tuigen op de weg te krijgen is nu op komst, nu Volkswagen en Mobileye testen met zelf­rijdende auto’s gaan uitvoeren in Israël.

‘Ons doel is om Israël te vullen met zelfstandig, efficiënt en elektrisch vervoer op aanvraag, wat het verkeer en de verstoppingen zal verminderen’, aldus Anat Bonstein, directeur van het Fuel Choices and Smart Mobility Initiative, in het kantoor van de premier.

Bonstein zei dat zelfrijdende auto’s zullen worden getest in een grootschalig proefprogramma op aangewezen straten in steden in geheel Israël. Terwijl andere bedrijven autonome voertuigen op een beperkt aantal ‘veilige’ locaties hebben getest, heeft de Israëlische regering toestemming gegeven om een veel bredere proef met de slimme auto’s in echte rijomstandigheden te beginnen.

Dit alles is mogelijk omdat veel van de onderzoeks- en ontwikkelingscentra van slimme voertuigsystemen zich in Israël bevinden, en de Israëlische regering fors heeft geïnvesteerd om de Joodse natie tot een wereldwijd centrum voor zelfrijdende technologie te maken.

Premier Netanyahu heeft een versoepeling van de regels goedgekeurd, wat het mogelijk maakt om uitgebreide proeven uit te voeren met auto’s zonder bestuurder. ‘We hebben een mandaat om van Israël een internationaal R&D centrum op dit gebied te maken en dat gebeurt ook bij regelgeving,’ zei Bonstein. ‘Bedrijven zoals Volkswagen en Mobileye hebben niet zomaar besloten om de dienst in Israël te testen – ze hebben elders gekeken, maar ze hebben hier de kogelijkheden aangetroffen, zowel op het gebied van innovatie als op het gebied van ondersteunende (overheids)regelgeving.

Overheidssteun voor zelfrijdende auto’s is een cruciale stap voorwaarts om autonome voertuigen van de ontwerpfase en op de snelwegen te krijgen. Er moet worden geïnvesteerd, om ervoor te zorgen dat de wegen begaanbaar zijn voor zelfrijdende auto’s, en de aansprakelijkheidswetten moeten worden uitgewerkt, voor het geval van een onvermijdelijk ongeval. Israëli’s hebben nu al te lijden onder een extreem hoog aantal verkeersongevallen en verkeersdoden, als gevolg van hun snelle en agressieve rijgewoonten. Autonome auto’s zijn misschien niet volledig ongeval-proef, maar ze zullen het leven op de snelle Israëlische wegen hoogst­waar­schijnlijk veiliger maken, zowel voor Israëli’s als voor toeristen.

Bron: www.israeltoday.nl

Wees de eerste die reageert op "Israël leidend bij ont­wik­ke­ling zelf­rijdende auto’s"

Geef een reactie