Hamas en Israël kwamen op maandag opnieuw dicht bij een oorlog nadat een langeafstandsraket uit Gaza een huis in Moshav Mishmeret in centraal Israël verwoestte. Ongeveer 30 andere huizen liepen schade op tijdens de aanval waarbij zeven Israëlis, onder hen twee jonge kinderen, gewond raakten.
De raketaanval verhitte de discussie over wat te doen met Gaza en lokte kritiek uit op Premier Benyamin Netanyahu die in Washington was op het moment dat de raket het huis in Mishmeret verwoestte.
Door Yochanan Visser
Netanyahu besloot vroegtijdig terug te keren naar Israël en om niet zijn geplande speech te houden voor de Amerikaanse pro-Israël lobby organisatie AIPAC. Dit besluit leidde onmiddellijk tot speculaties dat Netanyahu een nieuwe grootschalige militaire actie in Gaza zou overwegen nadat alle pogingen om tot een langdurige wapenstilstand met de verschillende Palestijnse terreurbewegingen te komen faalden. Anderen merkten op dat Netanyahu het zich niet kon permitteren om in de Verenigde Staten te blijven vanwege de aanstaande verkiezingen voor de Knesset op 9 april. De Likoedpartij van Netanyahu staat op verlies in de peilingen en voor het eerst in jaren lijkt er nu een kans dat de rechtse partij de macht zal verliezen.
“Later werd ook bekend dat de terreurgroep overweegt te stoppen met de zogenaamde ‘Ballonnenjihad’ en de ‘Grote Mars van de Terugkeer’.”
Hamas verkeerde naar verluidt in de veronderstelling dat Netanyahu het niet zou wagen om een grote militaire operatie te beginnen twee weken voor de verkiezingen. Op het moment dat de Premier zich opmaakte om de reis naar Israël te ondernemen begon de Israëlische luchtmacht (IAF) echter aan een grootschalig bombardement op Hamasdoelen in Gaza. Daarbij werden opnieuw belangrijke en geheime militaire projecten van Hamas en de door Iran opgerichte terreurgroep Islamitische Jihad in Gaza vernietigd.
De IAF bombardementen werden laat op maandagavond beantwoord door de lancering van een nieuwe reeks raketten op het zuiden van Israël. Hierbij werd een huis in de stad Sderot verwoest maar dit keer waren er gelukkig geen slachtoffers. Dit gebeurde nadat Israëlische en Palestijnse media berichtten dat er nieuw staakt-het-vuren was overeengekomen, iets dat later werd ontkend door Yisrael Katz de waarnemend Minister voor Buitenlandse Zaken in Israël.
Hamas reageerde op de raketaanval op Mishmeret door een verklaring uit te geven waarin iedere betrokkenheid bij de lancering werd ontkend en door te suggereren dat de lancering een ‘werkongeluk’ was dat was veroorzaakt door slecht weer. Zoals zo vaak werd de leugen over het ‘werkongeluk’ al snel doorgeprikt door Arabische functionarissen met kennis van zaken over de stand van zaken in Gaza. Deze functionarissen vertelden de Israëlische krant Israel Hayom dat de opdracht tot de initiële raketaanval uit Iran was gekomen.
Iran, waarschijnlijk Qassem Soleimani de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, had over de hoofden van Hamasleiders opdracht gegeven aan Islamitische Jihad om een nieuwe escalatie te beginnen, vertelden de Hamasfunctionarissen. Hun bewering werd later bevestigd door Egyptische functionarissen en andere Palestijnse bronnen in Gaza. De Arabische krant Asharq al-Awsat bevestigdev verder dat de raket die Islamitische Jihad gebruikte door Iran werd geleverd. Hamas gebruikte de codenaam J-80 voor deze raket.
Door Israël opnieuw aan te vallen op het moment dat Netanyahu in de VS was hoopte het regime in Teheran de verkiezingscampagne in Israël te beïnvloeden, beweerden deze bronnen. De premier ziet zich nu geconfronteerd met een dilemma. Wanneer hij opnieuw besluit om geen beslissende militaire operatie tegen Hamas in Gaza te beginnen, zal hem dat stemmen kosten. Aan de andere kant, wanneer hij besluit om de handschoen op te nemen en het Israëlische leger (IDF) opdracht geeft om een invasie in Gaza te beginnen, loopt hij de kans dat de te verwachten slachtoffers aan IDF-zijde zijn populariteit zullen schaden.
Hamas had zware klappen gekregen beweerde de premier en het gedrag van de Palestijnse terreurgroep geeft aan dat dit inderdaad het geval was.
De terreurgroep smeekte naar verluidt bij Egyptische bemiddelaars om een staakt-het-vuren en onthield zich na drie uur ’s morgens op dinsdag van verdere raketbeschietingen. Later werd ook bekend dat de terreurgroep overweegt te stoppen met de zogenaamde ‘Ballonnenjihad’ en de ‘Grote Mars van de Terugkeer’, het bijna dagelijkse geweld langs de grens met Israël in Gaza dat al een jaar duurt.
Hamas ondervindt in toenemende mate verzet onder de Palestijnse bevolking in Gaza en gebruikte vorige week grof geweld om demonstraties tegen de erbarmelijke leefomstandigheden in de enclave de kop in te drukken. Een snel groeiende minderheid onder de Palestijnse Arabieren in Gaza slikken niet langer de Hamaspropaganda die Israël verantwoordelijk houdt voor de nog altijd toenemende humanitaire catastrofe in wat door vele Israëlis ‘Hamastan’ wordt genoemd. Leiders van de Israëlische gemeenschappen in het gebied rond Gaza eisen nu van de Israëlische regering dat ieder akkoord of memorandum over een staakt-het-vuren een einde van de ‘Ballonnen Jihad’ en de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ zal garanderen.
Over de auteur
Wees de eerste die reageert op "Raketten uit Gaza moesten verkiezingsuitslag Israël beïnvloeden"