Voor de meeste christenen staat het verhaal van de werken van de Here Jezus centraal. Maar dan is het wel belangrijk dat daarbij de juiste historisch-culturele context wordt begrepen en daar ligt een belangrijk pijnpunt. Tjerk Dijkstra probeert met zijn boek ‘Van de Hermon naar Golgota’ dit te corrigeren. Hoe doet hij dat?
Boekanalyse
Tjerk Dijkstra is ouderling, officier bij de Landmacht en voorzitter van een stichting voor revalidatie van vrouwen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Hij schreef dit boek om verrassende inzichten te geven over het laatste deel van het werk van de Here Jezus op aarde. Het gaat om het geloof in de persoon [kleine letter ‘p’!] en Zijn woorden te versterken.
Na een voorwoord en leeswijzer gebruikt Dijkstra 17 hoofdstukken om zijn verhaal te doen ingedeeld in vijf delen. De langste hoofdstukken gaan over de plannen om de Here Jezus te doden (H2) en de dag naar Zijn opwekking (H15). In de lopende tekst staan af en toe zwart-wit tekeningen en tekstkaders met daarin achtergrondinformatie over een onderwerp in het verhaal.
In voetnoten geeft Dijkstra Bijbelteksten, maar vooral ook achtergrondinformatie. Het boek wordt afgesloten met een persoonlijke overdenking over het schrijven van het boek en een dankwoord. Hij heeft gebruik gemaakt van de BasisBijbel aangevuld met een aantal andere vertalingen (HSV/SV77/NGB51) en parafrase vertalingen (NBV21/GNB).
Dijkstra neemt in de christenheid een beschuldiging waar dat de Joden de Here Jezus zouden hebben vermoord. In dit boek betoogt hij dat het echter Zijn bewuste keuze was om Zijn volk en alle mensen redding te brengen.
Evaluatie
Dit is een geromantiseerde beschrijving van een deel van het werk van de Here Jezus op aarde grotendeels gebaseerd op Mattheus (H16-28). Helaas volgt Dijkstra overwegende de traditionele interpretatie, hoewel hij Bijbelgetrouw wil zijn. Hij geeft ook recente kennis over de historische context. Met dat laatste vliegt hij soms uit de bocht.
De beschrijving lijkt op die van de populaire dramaserie ‘The Chosen’, waarin talmiediem centraal staan. Dijkstra’s uitglijders komen daarmee overeen. Zo meent hij eveneens dat de traditie van de Fariziem en het latere Judaïsme al in het eerste deel van de eerste eeuw gemeengoed was.
Het is echter bekend dat de Fariziem, door hun collaboratie met de Tsaddiqiem (Sadduceeën) en de Romeinen, niet bepaald geapprecieerd maar veracht werden door de meeste Isra‘Eliem. Ook is het latere Judaïsme ontstaan als reactie op de blijvende verwoesting van de Tempel; het is galoet-Jodendom (godsdienst voor de verstrooiing).
De titel en ondertitel dekken echter de lading niet. Niet alleen gaat hij in op veel meer gebeurtenissen van een grotere tijdspanne, maar ook staat niet zozeer de reis van de Here Jezus centraal maar de talmoediem.
Dit boek heeft helaas ook geen enkele index. Zelfs niet een evidente Bijbeltekstindex. Ook is niet duidelijk wanneer Dijkstra welke Bijbelvertaling gebruikt.
Dit boek wordt aangeraden.
Dijkstra, T., Van de Hermon naar Golgota. Jezus’ reis vanaf Caesarea Filippi chronologisch verteld. 2024, Toetssteen, Havelte, 302 pagina’s, € 24,50, ISBN: 9789492818188.
Romantische beschrijving leven van de Here Jezus

Heel essentieel om te beseffen wat de “kardinale vergissing”was in de 2e,3e en 4e eeuw!
https://tora-yeshua.nl/2025/03/het-echte-verhaal-over-de-enige-ware-god-zonder-menselijke-en-duivelse-misleiding/
Shabbath shalom
Ben Kok (joods-chr.pastor)