Update Midden-Oosten: bid voor Egyptische moslims, bijzondere ontmoeting Operatie Vliegend Tapijt en hoe een tv-serie de Arabische wereld opschudt

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten.

235 doden bij bloedige aanslag in Sinaïwoestijn

Bij een zeer grote aanslag door moslimextremisten op een moskee in de Sinaïwoestijn zijn vrijdag minstens 235 Egyptische moslims om het leven gekomen en raakten er 130 gewond. De daders schoten op bezoekers en brachten bommen tot ontploffing. Er wordt vanuit gegaan dat de aanslag is gepleegd door de Egyptische tak van IS. Deze moskee staat in de plaats Bir al-Abed en wordt bezocht door soefi’s. Dat is een mystieke tak van de islam, die door soennitische extremisten als ketters wordt beschouwd. Eerder pleegde de Egyptische tak van IS al aanslagen op tal van kerken, waarbij tientallen christenen werden gedood.


Na de aanslag…

Laten we bidden voor de gewonden en voor de nabestaanden en ook voor het land Egypte, voor de president, voor de bescherming van het volk en voor de christenen, dat er geen nieuwe aanslagen zullen plaatsvinden.

‘Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk’

U kent wellicht de uitdrukking ‘Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk’. Deze uitdrukking, die wordt toegeschreven aan kerkvader Cyprianus, werd nogal eens gebruikt in de vroegchristelijke kerk.
Ik moest hieraan denken toen ik las dat de overblijfselen van de 21 Egyptische christenen die in 2015 door IS-terroristen in Libië werden onthoofd, zijn ontdekt in een massagraf. Met behulp van DNA zijn ze geïdentificeerd. Zij zullen aanstaande week worden overgebracht naar Egypte om daar begraven te worden.

Als gevolg van deze gruweldaad in 2015 hebben veel mensen in Egypte zich bekeerd tot het christelijke geloof, aldus patriarch Ibrahim Isaac Sidrak, de leider van de Rooms Katholieke Koptische Kerk in Egypte. Hiernaast heb je in de Egypte nog de veel grotere Protestantse Koptische Kerk. Nog steeds vinden er aanvallen door moslims plaats op Koptische christenen en hun kerken.

Bijzondere ontmoeting, vijftig jaar na Operatie Vliegend Tapijt

Tijdens een bijeenkomst in New York was het laatste nog levende bemanningslid van Operatie Flying Carpet (Vliegend Tapijt) aanwezig: de 91-jarige oud-vluchtkapitein Elgen M. Long. Hij vertelt: ‘Toen we op de luchthaven bij Tel Aviv landden, kwam er een jonge officier naar ons toe en zei dat wij het juiste hadden gedaan. We waren allemaal trots op de historische rol die we hadden gespeeld in de verwezenlijking van de Bijbelse profetie over de terugkeer van de Joden naar Sion.‘
De operatie Vliegend Tapijt, ook wel eens Op Arendsvleugelen genoemd, bracht tussen 1948 en 1950 ongeveer 50.000 Joden uit Jemen en andere landen naar Israel. Een van de redenen voor deze operatie was het toenemende antisemitisme.


Een kijkje in één van de vliegtuigen tijdens Operatie Vliegend Tapijt, vol met Joden uit Jemen. (Foto: Israel National Photo Collection).

Shahar Asani, de directeur van de pro-Israel organisatie Stand With Us, wees erop dat zijn familie tijdens de geheime operatie vanuit Jemen naar Israel werd gebracht. Hij vond het een eer om oud-kapitein Long te ontmoeten, die destijds meehielp aan de redding van veel Jemenitische Joden.

Aan de operatie om de Joden uit Jemen te halen, werd meegewerkt door Alaska Airlines. Hoewel de raad van bestuur het verzoek van Israel afwees, zorgde directeur James Wooten ervoor dat het bedrijf toch meedeed. De luchtvaartmaatschappij ontving nu de ‘Redder van Israel Award’. Kapitein Long werd geëerd met de ‘Maimonides Friendship Award’. (Bron: Factum)

Miljoenen views, duizenden reacties

Op dit moment wordt in de Arabische wereld de tv-serie ‘Hoop voor morgen’ uitgezonden via satelliet-tv en Facebook. De onderwerpen van de serie trekken veel aandacht. Er wordt onder meer gesproken over huiselijk geweld, vrouwenhandel, kindhuwelijken en incest.
De aflevering over incest heeft op Facebook inmiddels een bereik van meer dan 9 miljoen mensen, van wie de helft de video ook daadwerkelijk heeft bekeken. Via social media hebben al 75.000 mensen gereageerd.

Tijdens het filmen van de gedramatiseerde verhalen was het camerateam, van wie sommigen moslim zijn, onder de indruk dat dit taboe onderwerp aan de orde werd gesteld en dat hier openlijk over werd gesproken op christelijke tv-zenders in de Arabische wereld. In het Midden-Oosten is het nazorgteam van Arab Vision druk bezig met het verwerken van alle reacties.

Volgens Farid, lid van het nazorgteam, had men niet verwacht dat het programma over incest zoveel los zou maken bij de kijkers. ‘Op dit moment reageren veel vrouwen via privéberichten op Facebook en uit de gesprekken die wij voeren, komen veel schrijnende verhalen naar boven. We luisteren en geven advies en willen vooral doorverwijzen naar hulpinstanties en pastorale teams van de kerken in de diverse landen in de regio. Ik wist wel dat er bijna niet over incest gesproken wordt in de Arabische cultuur, maar dat het zoveel zou losmaken… We zijn er diep van onder de indruk.’ (Bron: Arab Vision)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: bid voor Egyptische moslims, bijzondere ontmoeting Operatie Vliegend Tapijt en hoe een tv-serie de Arabische wereld opschudt"

Geef een reactie