Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in Israël en het Midden-Oosten.
Bijna brak afgelopen week een gewapend conflict uit tussen Israel en Gaza. Het scheelde maar ‘een haartje’. Israëls minister Lieberman van Defensie had al troepen richting Gaza gestuurd. Maar het Veiligheidskabinet besloot anders. Er kwam geen oorlog, maar een wapenstilstand met Gaza, tot stand gebracht na bemiddeling door Egypte. Lieberman was woest en stapte op als minister.
Toeval of Goddelijke bescherming?
Een bus bracht enkele dagen geleden vijftig Israëlische militairen naar de grens met Gaza. Enkele minuten nadat ze waren uitgestapt, werd de bus vol geraakt door een anti-tankraket van Hamas. Twee mensen raakten gewond, de 25-jarige Arabische buschauffeur en een 19-jarige Israëlische militair, die nog vlakbij de bus stond toen die werd geraakt. Inmiddels is hij na een spoedoperatie buiten levensgevaar.
De buschauffeur, die niet ernstig gewond raakte omdat de raket de bus meer naar achteren toe raakte, vertelde in het Soroka Medical Center in Beersheva dat het een wonder was dat er geen enkele Israëlische soldaat was gedood bij de aanval. Voor hem is dit een bewijs dat ‘God de Joden liefheeft.’
Je kunt zeggen dat de militairen toevallig net op het goede moment waren uitgestapt. Toch zie ik Gods hand in de wonderlijke bescherming van deze vijftig Israëlische militairen.
Geen oorlog, maar een bestand met Gaza
U las het al aan het begin van deze Nieuwsbrief. In plaats van een oorlog kwam er een wapenstilstand tussen Israel en Hamas. Waarom?
In Irael wordt hier volop over gespeculeerd. Aan het begin van de afgelopen week vuurde Hamas in twee dagen meer dan 500 raketten af op Israel. De gevolgen waren fors: behoorlijk wat schade, tientallen gewonden en zelfs één dode. Israel sloeg hard terug, maar trok Gaza niet binnen om Hamas uit te schakelen. Integendeel, er werd een wapenstilstand gesloten. Defensieminister Lieberman was woedend, hij trad af. Zijn partij, Yisrael Beytenu, stapte uit de regering, zodat die slechts een meerderheid van slechts één zetel overhoudt in het parlement. Alom klinkt de roep om vervroegde verkiezingen.
Eén mogelijke verklaring voor de wapenstilstand met Hamas is dat de risico’s voor een nieuwe oorlog als te groot werden ingeschat. Iran zou als reactie een aanval op Israel kunnen beginnen, evenals Hezbollah vanuit Zuid-Libanon. De gevolgen zouden enorm kunnen zijn.
Een andere reden kan zijn dat de legerleiding op de rem heeft getrapt. Niet omdat men te weinig slagkracht heeft om Hamas uit te schakelen – zeker niet – maar met het oog op de risico’s die een militaire confrontatie met zich meebrengt voor beschuldiging van oorlogsmisdaden door de wereld aan het adres van Israel in geval onschuldige burgers in Gaza om zouden komen.
Hoe nu verder?
Ex-minister Lieberman gebruikt deze situatie om zijn positie met het oog op nieuwe verkiezingen te versterken. Hij zal zich presenteren als degene die Hamas had willen uitschakelen. Het is uniek voor Israel dat de legerleiding zich nu mengt in de discussie over een nieuwe minister voor Defensie. Krachtig pleit men voor een zeer daadkrachtige en deskundige nieuwe minister.
Coalitiepartner Habayit Jehudi wil dat haar leider, Bennet, de nieuwe minister van Defensie wordt. Zo niet, dan dreigt ook deze partij uit de regering te stappen. Nieuwe verkiezingen worden dan onvermijdelijk.
Vooralsnog heeft premier Netanyahu het ministerschap van Defensie toegevoegd aan zijn toch al talrijke taken. Hij is nu premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie en daarmee is hij de eerste politicus die al die posten in de staat Israël tegelijk bezet. Ondertussen blijven we bidden voor de vrede van Jeruzalem.
Britse journalist onder indruk van inspanningen leger Israel om burgers te beschermen
Raf Sanchez, een journalist van de ‘Telegraph’, die de afgelopen dagen verslag deed van de confrontaties tussen Israel en Hamas in Gaza, kon nauwelijks geloven wat hij zag en hoorde. Hij zag de haat van Hamas tegen Israel, hoe honderden raketten op Israel werden afgeschoten, in de hoop zo veel mogelijk slachtoffers te maken en verwoestingen aan te richten. Hij zag ook hoe Israel tijdens luchtaanvallen alles deed om burgerslachtoffers in Gaza te voorkomen. ‘Het Israëlische leger belde met iemand die wij hebben ontmoet, 45 minuten lang, en vroeg hem de omgeving te evacueren voordat ze het mediagebouw van Hamas zouden opblazen.’
Ook zag hij hoe Hamas de raketaanvallen via de media een grote militaire overwinning op Israel noemde, die uitgebreid werd gevierd. (Bron: United with Israel)
We got a sense of how careful Israel was to avoid civilian casualties during the airstrikes in #Gaza. The Israeli army called one guy we met and spent 45 mins on the phone with him, getting him to evacuate his neighbours, before they blew up a Hamas media building next to his.
— Raf Sanchez (@rafsanchez) 15 november 2018
Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten.
Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Hamas viert politieke verdeeldheid Israël na rakettenregen"