Bouwstop op Tempelberg vanwege schade

Foto: Levi Zoutendijk

Het bestuur van de stad Jeruzalem eist een onmiddellijke bouwstop van de Waqf, de islamitische stichting in wiens handen het beheer over de Tempelberg ligt. Volgens Israël is er forse archeologische schade veroorzaakt rond het plein waar de Klaagmuur aan vastzit. 

Het gemeentebestuur van Jeruzalem trok dinsdag aan de bel nadat de Waqf zonder de juiste papieren aan de bouw van een nieuwe constructie was begonnen. Er bleek ook nog eens schade te zijn geconstateerd, melden Israëlische media.

De Waqf, een Jordaanse stichting, was onder meer in de buurt van de bovenzijde van de Klaagmuur begonnen met de bouw van extra toiletten, vanwege de extra drukte tijdens de Ramadan, die volgende week begint. De Waqf beheert weliswaar de Tempelberg, maar moet volgens Israël wel de benodigde bouwvergunningen aanvragen bij de gemeente Jeruzalem.

Het is niet de eerste keer dat Israël de islamitische Waqf op de vingers tikt. In de loop der jaren is er regelmatig onenigheid vanwege illegale bouwconstructies en archeologische schade.

Uri Ariel, minister van Landbouw en Landelijke Ontwikkeling, wilde vanmorgen de schade bekijken, maar werd volgens het Tempelinstituut tegengehouden door de Israëlische politie. Het joodse Tempelinstituut houdt de situatie op de heilige plek nauwlettend in de gaten en beoogt de bouw van de Derde Tempel.

Minister Uri Ariel mocht woensdag niet de Tempelberg op. Foto: Tempelinstituut

Minister Uri Ariel mocht woensdag niet de Tempelberg op. Foto: Tempelinstituut

Gearresteerd door gebed op Tempelplein

De Tempelberg, waar behalve de Rotskoepel ook de Al-Aqsa-moskee staat, grenst aan de bovenzijde van de Klaagmuur. Rabbijn Chaim Richman van het Tempelinstituut hekelt de bestaande status quo, die gebiedt dat joden niet mogen bidden als ze de berg betreden, om de moslims niet te provoceren. “Ik word al gearresteerd als ik mijn lippen beweeg. En laatst werd een Italiaanse toerist in elkaar geslagen nadat hij een Israëlische vlag had laten zien. Deze situatie is niet houdbaar”, zei Richman vorig jaar in een interview met NRC Handelsblad.

Op de plek van de Rotskoepel stond een tempel tussen 1000 en 586 voor Christus en tussen 515 voor Christus en 70 na Christus, die vernietigd werd door de Romeinen. “De joden liggen na de vernietiging van de vorige tempel al tweeduizend jaar achter op schema. Zonder tempel zijn we vissen op het droge”, aldus rabbijn Richman.

Wees de eerste die reageert op "Bouwstop op Tempelberg vanwege schade"

Geef een reactie