‘Laat ‘Israël’ staan wanneer je de Bijbel leest’

Henriët Poot, spreker voor Christenen voor Israël (CvI). Foto: CvI

Het idee dat Israël Gods volk niet kan zijn omdat de Joden niet in Jezus geloven, is een grote misvatting onder veel christenen. “Toen er op aarde nog geen christenen waren, werden ze al Gods volk genoemd.”

Dat betoogt Henriët Poot, spreker voor Christenen voor Israël, in een interview op Christelijk Informatie Platform (CIP). Ze is van mening dat elke christen een “fundamentele band” heeft met het Joodse volk, of zou horen te hebben.

Henriët is de vrouw van Israël-dominee Henk Poot. Ze spreekt door heel het land namens stichting Christenen voor Israël over de rol van het Joodse volk in Gods plan voor de wereld. Met pijn in het hart ziet ze sommige christenen beweren dat het Joodse volk er niet meer toe doet, ook wel de vervangingstheologie genoemd. “Ik geloof dat als je in de Bijbel leest en tot persoonlijk geloof komt ook de liefde voor Zijn volk ergens moet beginnen te borrelen. Dat moet wel als Gods Geest in je komt wonen. Niet bij iedereen is dat zaadje gaan ontkiemen, maar liefde voor Israël is niet voorbehouden aan een club mensen die zich graag met dit volk bezighoudt.”

Geheimenis in Gods plan

“Het klopt dat de Joden niet in Jezus geloven, maar dat is een geheim volgens Paulus en maakt deel uit van Gods plan. Romeinen 11:25 zegt niet voor niets dat de Joden ‘ter wille van ons (heidenen, red.) vijanden zijn van het Evangelie. In een andere Bijbelvertaling is die boodschap pijnlijk slecht vertaald en worden ze vijanden van God genoemd. Dat kan natuurlijk niet! Het Joodse volk is nog steeds geliefd. De band tussen God en Zijn volk zal nooit verdwijnen. Hij zegt tegen hen: ‘Ik heb u liefgehad met eeuwige Liefde.’ Alles wat Hij aan hen beloofd heeft zal Hij doen”, aldus Poot, die van jongs af aan getriggerd werd door verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Daarin werden zes miljoen Joden vermoord, de sjoah (‘catastrofe’). In 1948 werd Israël als veilige thuishaven voor Joden opgericht.

Christenen vergeten volgens Poot wat God zegt over zijn volk Israël. “Ja, in de Bijbel lezen we dat Hij teleurgesteld is in de manier waarop Israël zich tegenover Hem opstelt maar Zijn liefde blijft voor eeuwig. Ook voor hen. Nog steeds is Israël het volk dat Hij heeft uitgekozen met een speciale taak. Ze zijn uitgekozen om de wereld tot God te brengen. Ze staan in de frontlinie van de heilsgeschiedenis”, zegt ze in het interview.

1 reactieop"‘Laat ‘Israël’ staan wanneer je de Bijbel leest’"

  1. met dit artikel ben ik het helemaal mee eens.Amen

Geef een reactie