Nieuwe kabinet geslaagd voor Israël-test SGP

Kees van der Staaij wil af van aparte status Palestijnse vluchtelingen
Kees van der Staaij (SGP).

DEN HAAG | “Dit is een mooi begin van het nieuwe kabinet”, aldus Kees van der Staaij vandaag in een reactie op de Israël-motie die gisteren in de Kamer werd aangenomen.

Hierin staat dat de regering actief stelling moet nemen tegen het anti-Israëlsentiment dat volgens hem aanwezig is bij VN-organisaties zoals Unesco en de Mensenrechtenraad. De motie werd ingediend door SGP, PVV en Forum voor Democratie.

Eerder dit jaar stelde Unesco dat de Tempelberg alleen voor moslims een heilige plek is. Hiermee ontkende de werelderfgoedorganisatie alle Joods historische verbanden met Jeruzalem en de Tempelberg, aldus Van der Staaij. “Organisaties in VN-verband moeten onpartijdig zijn, zeker in de zeer gevoelige kwesties in het Midden-Oosten. Elk land heeft recht op een eerlijke behandeling. Israël dus ook. Ik ben blij dat de motie een Kamermeerderheid kreeg. Wat mij betreft was het ook gelijk de Israël-test voor het nieuwe kabinet, waar ze wonderwel voor zijn geslaagd, want het was wel even spannend: hoe gaat dat nu met ook een partij als D66 in de coalitie die vrij kritisch is op Israël? Dat deze motie dan toch is aangenomen, laat zien dat het Israël-front door dit kabinetsbeleid verbreed is. Ofwel, ze zijn geslaagd.”

Uit Unesco?

Voor Amerika vormden de standpunten van Unesco ten aanzien van Israël zelfs aanleiding om uit Unesco te stappen. Wat Nederland aangaat, zal het niet zo’n vaart lopen, meent Van der Staaij. “Die eerste slag hebben we nu gewonnen: Er is in de Kamer een front gevormd richting de bewindspersonen, die we zullen aanmanen om dat aan te pakken.” Volgens Van der Staaij reageerde Halbe Zijlstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken positief. “Hij zei: ‘Je hebt me direct huiswerk meegegeven’. Binnenkort gaat hij die kant op. Dan zal hij het aan de kaak stellen. Hij is gemotiveerd om dit aan te pakken.”

Kees van der Staaij: “We gooien onze eigen glazen in als we dit soort organisaties misbruiken tegen Israël.”

Volgens Van der Staaij is het van belang om te voorkomen dat dit soort internationale organen gezag verliezen, doordat landen die daar deel vanuit maken de organisatie misbruiken voor anti-Israëlische doeleinden. “Hogere ambtenaren in de organisatie zijn daar ook helemaal niet blij mee. Ze zien wel dat dit schadelijk is voor het aanzien van die organisaties. Het zijn maar een paar landen, zoals Pakistan en Saoedi Arabië, die dit soort uitspraken doen en daarmee het imago van de hele organisatie onderuit halen. Dat zouden we moeten voorkomen. Met z’n allen zouden we moeten kijken naar welke kant we op willen met de VN. Wat is de bedoeling van dit soort organisaties? Ze moeten ook gezaghebbend zijn als het misgaat. Unesco moet werelderfgoed bewaken. We gooien onze eigen glazen in als we dit soort organisaties misbruiken tegen Israël.” De SGP is dan ook van mening dat Nederland weerwoord moet geven tegen de opstelling van landen als Qatar, Egypte en Soedan binnen VN-organisaties.

Tegenwicht BDS

Wat de voorman van de SGP betreft liggen er nog veel belangrijks speerpunten, als het gaat over Israël. “Zo willen we tegenwicht bieden tegen de BDS-beweging (Boycott Divestment Sanctions), die steeds meer politieke invloed proberen te krijgen. Een ander punt waarin we ook actief zullen blijven, is het punt van Palestijnse salarissen voor familie van gevangen terroristen. Elke keer wordt er weer een omweg gevonden om er toch mee door te gaan. Eerst via Palestijnse autoriteiten, later via de PLO.” Volgens Van der Staaij wordt met de beloning van Palestijnse terroristen in feite terrorisme ondersteund: “Elke vorm van ‘goedpraten van terrorisme’ moet de kop ingedrukt worden.”

Lees ook: 3600 handtekeningen tegen financiering Palestijnse terreur

Geef een reactie