200 jaar oude Hebreeuwsche inscripties gevonden in ruine van wat eens de Grote Synagoge van Vilna in Litouwen was

Foto: Levi Zoutendijk

Voor het eerst sinds het begin van het opgravingsproject van de Grote Synagoge van Vilna, die in de Holocaust werd vernietigd en afgebrand door de Sovjets, werden daar 200 jaar oude Hebreeuwse inscripties ontdekt, aldus de Jerusalem Post. 

Volgens de onderzoekers, Dr. Jon Seligman van de Israel Antiquities Authority en Justinas Račas van de Lithuanian Excavation Company die de afgelopen vier jaar elke zomer opgravingen in Litouwen hebben uitgevoerd, “maakte de grote en belangrijke inscriptie uit 1796 deel uit van een stenen Torah leestafel die ooit op de prachtige bima van de synagoge in Vilnius stond. ”

De tafel werd, volgens de tekst,  geschonken door twee broers, Rabbijn Eliezer en Rabbijn Shmuel, ter nagedachtenis aan hun moeder, Sarah, en hun vader, Rabbijn Chaim, die uit Litouwen naar Israël emgrireerden en zich in Tiberias  vestigden. Vanaf deze tafel werd ongeveer 200 jaar geleden tijdens synagoge diensten uit de Torah gelezen, totdat de synagoge werd verbrand en vernietigd door de Sovjets, 70 jaar geleden.

Het opschrift, dat door Dr. Vladimir Levin van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem werd bestudeerd, luidt als volgt: “In het jaar … [1796]: Werd deze Torah-leestafel geschonken door Rabbijn Eliezer en Rabbijn Shmuel, de zonen van Rabbijn Chaïm die in Tiberias woonde, dat het moge worden herbouwd en snel hersteld in onze dagen. “Onze moeder, de dochter van Rabbijn Shabbtai, [stierf] ​​op de 4e van Adar, [1782] … en onze vader Rabbijn Chaim … stierf daar op de 7e van Nissan, [1786].”

Hebreeuwse inscripties van 200 jaar geleden gevonden in de Grote Synagoge van Vilna (Credit: JOHN SELIGMAN ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Deze korte zinnen wijzen op de diepe band tussen de Litouwse (Litvakse) gemeenschap en het Heilige Land, dat bestaat sinds de dagen van de Vilna tot heden dag.

Volgens het voorlopige onderzoek was de donorfamilie een van de leidende rabbijnse families in Litouwen aan het begin van de 18e eeuw.

Een andere bijzondere ontdekking uit het verleden werd ontdekt in de vorm van een zitplaat, voor het hoofd van de vereniging “Tzedaka Gedola”, die de Grote Synagoge van Vilna beheerde van het einde van de 18e eeuw tot 1931.

“Dit zijn de ontdekkingen die ons het meest fascineren: “het zijn de persoonlijke objecten die een directe verbinding tot stand brengen met mensen, met degenen die hier naar toe kwamen om te bidden, die onmiddellijk tot de verbeelding spreken,” zeiden de onderzoekers.

Onderstaande video laat zien hoe de Grote Synagoge van Vilna er ooit heeft uitgezien.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         22-07-2019
Auteur:         Joop Soesan
Website:       https://www.joods.nl/

– – – – –

 

 

 

 

 

Wees de eerste die reageert op "200 jaar oude Hebreeuwsche inscripties gevonden in ruine van wat eens de Grote Synagoge van Vilna in Litouwen was"

Geef een reactie