Israël sloopt Palestijnse huizen bij grens na juridisch gevecht van 7 jaar

Foto: Levi Zoutendijk

Het Israëlische leger is begonnen met de sloop van 13 voornamelijk lege gebouwen in een Arabisch dorp ten oosten van Jeruzalem. Dit omwille van veiligheidsredenen én het opzettelijk bouwen tegen de richtlijnen in. Die richtlijn verbiedt de bouw in een straal van 250 meter rond het veiligheidshek. Sinds Israël dat hek optrok, is het aantal aanslagen en beschietingen met meer dan 90% gedaald – Israël wil dat in de toekomst ook zo houden.

Vorige maand ging het Hooggerechtshof akkoord met de sloop van de bouwwerken in de wijk Wadi al-Hummus van het dorp Sur Baher. Met de afbraak van de gebouwen komt een einde aan een zeven jaar durend juridisch gevecht.

De gebouwen werden zonder vergunning van de Israëlische autoriteiten gebouwd, in een gebied waar het uit veiligheidsoverwegingen verboden is om gebouwen neer te zetten. Wadi al-Hummus bevindt zich grotendeels in een gebied onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit, maar aan de Israëlische kant van het veiligheidshek.

Het staat trouwens aan die kant van het hek op specifieke vraag van de inwoners van de stad!

Hooggerechtshof
Volgens activisten die zich tegen de sloop verzetten arriveerden honderden politieagenten en soldaten rond drie uur ’s nachts in Wadi al-Hummus, en begonnen zij voorbereidingen te treffen. Enkele uren later werden 17 Palestijnen uit hun woning geëvacueerd: in twee van de 13 gebouwen woonden reeds mensen, aldus Haaretz. De bewoners hadden op zondag nog een poging gedaan om de afbraak te voorkomen, maar het Hooggerechtshof wees hun verzoek om uitstel af.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         22-07-2019
Website:       https://joodsactueel.be

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Israël sloopt Palestijnse huizen bij grens na juridisch gevecht van 7 jaar"

Geef een reactie