GroenLinks heeft de beweging BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) omarmd. Dit bleek zaterdag tijdens het landelijke verkiezingscongres van de partij. Een voorstel waarin GroenLinks-Europarlementariërs werd opgedragen om het in het Europees parlement op te nemen voor BDS, werd met een meerderheid opgenomen. De GroenLinksers moeten straks voorkomen dat er verboden komen tegen acties van de beweging. BDS is volgens het congres ook een ‘geweldloze politieke actie’. Dat uitingen van de beweging vaak gepaard gaan met antisemitisme, werd achterwege gelaten. Ook de connectie van BDS met terreurorganisaties werd niet benoemd.
Door Kemal Rijken
Jesse Klaver
Leden van de groene partij waren in de IJsselhallen te Zwolle bijeengekomen voor hun voorjaarscongres, dat dit jaar vroeger was gepland vanwege de aankomende Provinciale Statenverkiezingen en Europese verkiezingen. In een volle hal werd gesproken over de politieke plannen voor de komende tijd en werd leider Jesse Klaver bewierookt. Een van de moties die werd aangenomen was dus de BDS-motie. In het Europarlement moeten GroenLinks-vertegenwoordigers straks alert zijn ‘op pogingen om BDS in enig land strafbaar te stellen en zich krachtig tegen zulke pogingen verzetten’, aldus de motie. Tegen EU-landen waar BDS reeds verboden is, moeten de GroenLinks-EP-leden in actie komen om deze lidstaten ertoe ‘te bewegen dit ongedaan te maken’.
Canada
Met het omarmen van BDS staat GroenLinks niet alleen in de groene beweging. In het verleden sloten meerdere groene partijen een verbond met de beweging, die Israël gelijkschakelt met het Zuid-Afrika ten tijden van de apartheid. In Canada raakte de partijtop van de Groene partij in de problemen door BDS. Zo zinspeelde Elizabeth May, de leider van The Green Party of Canada, in 2016 op haar vertrek nadat de leden hadden gestemd voor steun aan BDS. Volgens haar is de BDS-beweging ‘polariserend, ineffectief en niet behulpzaam’. May: “De meeste van onze leden zouden het eigenlijk niet steunen, maar zijn niet genoeg betrokken geweest in het proces van bouwen aan consensus.” Uiteindelijk bleef ze zitten en ging de partij door met steun voor BDS.
GroenLinks Amsterdam
Het is niet voor het eerst dat GroenLinks de kant van de Palestijnen kiest. In de Amsterdamse gemeenteraad was partij in 2015 tegen een stedenband met Tel Aviv. In plaats daarvan kwam er een samenwerkingsverband met de Israëlische stad. En eind 2017 liepen GroenLinks-raadsleden Rutger Groot Wassink – thans wethouder- en Jorrit Nuijens weg uit een raadsvergadering toen een pro-Israëlische activist kwam inspreken. Ze moesten naar het toilet. Wel steunde de partij in 2018 het Joods Akkoord, waarin de internationale antisemitisme-definitie verwerkt is. In deze definitie wordt bepaalde kritiek op de staat Israël ook als antisemitisch gezien. Voor wat de Joodse gemeenschap betreft stelt GroenLinks zich in de hoofdstad constructief op. Zo woonde leider Groot Wassink onlangs een sjoeldienst bij en diende de fractie samen met anderen moties tegen antisemitisme in.
Analyse
Door het aannemen van de pro-BDS-motie van het landelijke GroenLinks-congres kan de partij in Amsterdam haar geloofwaardigheid verliezen onder Joodse burgers. In de hoofdstad ondertekende GroenLinks het Joods Akkoord en diende de partij deze week nog moties tegen antisemitisme en discriminatie in. De BDS-beweging wordt binnen de Joodse gemeenschap vrijwel unaniem afgekeurd. Ook is er onder actieve Amsterdamse Joden veel ergernis over de perikelen op de Dam, waar BDS-aanhangers wekelijks demonstreren en antisemitische uitingen doen. Velen vinden dat GroenLinks-burgemeester Femke Halsema de BDS-activisten van het plein moet verwijderen, maar dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren. Door de motie op het landelijke congres kan de partij in een spagaat komen waar het de relatie met de Joodse gemeenschap betreft.
Geschreven door Kemal Rijken 17 februari 2019
Wees de eerste die reageert op "GroenLinks omarmt BDS-beweging met motie op congres"