Aardbeving in Israël met een magnitude van 4,5 voelbaar van Galilea tot in Haïfa

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM Een aardbeving met een magnitude van 4,5 op de schaal van Richter was gisteren 15 mei overal in Israël voelbaar. De beving vond plaats omstreeks 20.00 uur locale tijd en was gecentreerd ongeveer 125 mijl uit de kust van de Middellandse Zee tussen de noordelijke Israëlische steden Haifa en Hadera, volgens het Geophysical Institute van Israël.

Er zijn geen letsels of schade gemeld. Inwoners van Jeruzalem, Midden-Israël en Zuid-Israël rapporteerden de aardbeving te voelen. Afgelopen juli schudde een zwerm van meer dan een dozijn kleine maar merkbare aardbevingen het noorden van Israël dicht bij het Meer van Galilea. Tenminste vier maten hoger dan 4 op de schaal van Richter, met sommigen zelfs zo ver weg als Jeruzalem.

Een gelijkaardige reeks bevingen vond plaats in 2013. Het meer van Galilea ligt op de top van de Dode Zee Fout, ook bekend als de Grote Slenk, die loopt van Afrika tot Turkije.

Overigens zijn aardbevingen helemaal niet ongewoon in Israël, integendeel.

Zo werd op 11 juli 1927 het Land van Israël getroffen door een zware aardbeving, gekend als de ‘Jericho Earthquake‘, met een magnitude van 6.25 op de schaal van Richter. Het dak van de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem stortte in elkaar net zoals vele andere daken in de Heilige Stad. De aardbeving kostte aan 500 mensen het leven en nog eens 700 aneren werden gewond.

Eén van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van Israël is wellicht de zware aardbeving van 749 na C. (1270 jaar geleden) in Hippos (Sussita), gesitueerd ten oosten van het Meer van Galilea. De stad die gesticht werd in de 2de eeuw v. Chr. werd grotendeels verwoest samen met nog andere steden zoals Tiberius, Beit Shean en Pella.

In Joodse bronnen is deze aardbeving bekend, als Ra’ash Shevi’it, aka het ‘Zevende Geluid’, geïnterpreteerd door geleerden als de Aardbeving van het Sabbatjaar, omdat 749 een sabbatjaar was, letterlijk dus ‘het zevende jaar’ in de Joodse kalender.

Ook de vernietiging van de Bijbelse steden Sodom en Gomorrah, naar schatting ongeveer 4050 jaar geleden (2050 v. Chr.) zou volgens wetenschappers veroorzaakt zijn door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Het bijbelse verhaal geeft een beeld van het specifieke moment van de vernietiging van deze steden, evenals de nog steeds waarneembare Dode Zeeregio.

De laatste 30 aardbevingen
(periode: 18 maart 2019 tot 16 mei 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikel “Earthquake in Israel rocks Haifa” van 15 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Recent Earthquakes: Last 30 located seismic events” van 16 mei 2019 op de site van The Geophysical Institute of Israel

♦ naar een artikel “A timeline of the major earthquakes in the Holy Land” op de site van Bible Walks

♦ naar een artikel van R. Joel Duff “Sodom, Gomorrah, and the Seismic History of the Dead Sea: Support for Biblical History” van 24 september 2014 op de site van Naturalis Historia

♦ https://brabosh.com

 

Wees de eerste die reageert op "Aardbeving in Israël met een magnitude van 4,5 voelbaar van Galilea tot in Haïfa"

Geef een reactie