IDF-woordvoerder waarschuwt Gaza: ‘Geweld leidt nergens toe!’

Foto: Levi Zoutendijk

De Arabischtalige woordvoerder van het Israëlische leger, Avichai Adraee, publiceerde op zijn Facebook een video, waarin hij de bewoners van de Gazastrook waarschuwde, dat hun geweld en terreur niets bereiken en hun leven van dag tot dag moeilijker zouden maken.

De video werd gepubliceerd een dag voor de voor vandaag verwachte protestmarsen bij het grenshek, naar aanleiding van de Nakba-dag. De Nakba-dag herinnert aan de dag van de oprichting van de Staat Israël in 1948, die de Arabieren hun ‘rampdag’ noemen.

‘Inwoners van Gaza, de Hoge Commissie voor de Anarchie-marsen (Hamas) roept u op om deel te nemen aan de gewelddadige onrusten ter gelegenheid van de “Nakba-dag”, zoals zij het noemen,’ zegt Adraee in het Arabisch.

‘Laten we ter ere van deze gebeurtenis de verworvenheden bekijken van de gewelddadige anarchie marsen: honderden doden – voor niets. Duizenden gewonden – voor niets. Gebrek aan hoop – voor niets, Instabiliteit, economische crisis, een atmosfeer van geweld – voor niets. Beperkte visserijzone, afsluiting van grensovergangen – allemaal voor niets,’ vervolgde hij.

‘De gewelddadige onlusten hebben ook gediend als dekmantel voor terreurdaden, zoals bijvoorbeeld aanvallen door scherpschutters, die tot gewelddadige botsingen hebben geleid, die jullie situatie slechter hebben gemaakt.
Toen geweld en terrorisme verdwenen, hebben jullie het allemaal gemerkt. De levering van elektriciteit werd beter. De grensovergangen gingen open. De visserijzone bereikte een ongekend maximum. In jullie media wordt ook gediscussieerd over verschillende projecten waar jullie profijt van hebben. Nou, wie van jullie vindt deze gewelddadige demonstraties nog steeds behulpzaam? Ik zeg jullie dat ze allemaal voor niets waren.’

Adraee betoogde, dat de situatie voor de Gazanen alleen maar slechter kan worden. ‘Terreur verwondt jullie en leidt tot stappen terug. De Ramadan zou een maand van vrede, liefde en veiligheid moeten zijn. Ik hoop dat jullie iftar (ontbijt) maaltijden zegenrijk en goed zullen zijn. Blijf, voor jullie eigen veiligheid, verre van het veiligheidshek. Schade aan de veilig­heids­infra­structuur of het inzetten van terreur brengt jullie in gevaar. Als jullie het hek naderen, brengen jullie jezelf zinloos in gevaar,’ besloot Adraee af.

Met bijna 1,5 miljoen volgers op zijn Facebook-pagina in het Arabisch is Adraee in de hele Arabische wereld bekend geworden. Adraee is al meer dan 20 jaar Israëls Arabischtalige legerwoordvoerder.

Bron: Israeltoday.nl

Wees de eerste die reageert op "IDF-woordvoerder waarschuwt Gaza: ‘Geweld leidt nergens toe!’"

Geef een reactie