Ahed Tamimi, ‘heldin’ van de Palestijnen

Foto: Levi Zoutendijk

Als icoon van het Palestijns verzet wordt Ahed Tamimi (16) er door haar familie op uitgestuurd om Israëlische militairen te provoceren. Ze wordt daar nu voor berecht door een Israëlische rechtbank.

Door Franklin ter Horst

Ahed heeft sinds haar kinderjaren de ‘hobby’ ontwikkeld om Israëlische militairen, grenspolitie en politieagenten te provoceren waarbij zij dikwijls rake klappen en schoppen uitdeelt in de hoop een reactie uit te lokken om aan te tonen “hoe vreselijk boosaardig die Israëliërs wel zijn”. Zij wordt daarbij geholpen door derden, waaronder haar vader, die de videobeelden maakt, deze nadien bewerkt en via sociale media verspreid.

Israëlische militairen worden erop getraind zich in dergelijke situaties niet te laten provoceren want ze weten dat wanneer ze een klap uitdelen, Israël internationaal aan de schandpaal genageld wordt. Deze provocaties zijn een regelmatig terugkerend fenomeen en ook in dit geval werd alles weer gefilmd door onder meer haar vader Bassem. Deze Bassem is ook met regelmaat op Facebook te vinden waar hij Israël ervan beschuldigd organen van Palestijnen te stelen en meer van dit soort smeerlapperij.

Het beeldmateriaal van de vader werd zoals gewoonlijk weer gretig overgenomen door de Qatarse zender Al-Jazeera en de linkse pers in het Westen. Dat het meisje uit een Israël-hatende familie komt die al jaren terreur verheerlijkt, wordt natuurlijk verzwegen. Zo schreef haar moeder Nariman, nadat de 23-jarige agente Hadas Malka van de grenspolitie op 16 juni 2017 bij de Damascuspoort in Jeruzalem werd vermoord, en vier anderen gewond raakten over de drie daders: ‘Zij waren helden die de dood hebben getart. Mogen hun voeten rusten op de nek van de dictator.’

Hadas Malka werd vermoord bij de Damascuspoort.

De laffe moordpartij werd door de Palestijnse terreurbeweging Hamas en Fatah, waarvan Mahmoud Abbas de grote baas is, als een heldendaad geprezen. Elke Palestijn die een gruwelijke moordpartij heeft gepleegd is in de ogen van de “Bende van Ramallah” een held, een verzetsstrijder, een martelaar en een voorbeeld voor anderen.

De familie van Ahed Tamimi schuwen het terrorisme ook niet. Zo plande Ahlam Tamimi, een tante van Ahed, een zelfmoordaanslag in Jeruzalem in 2001, met 15 doden.

De heldin van Mahmoud Abbas en trawanten werd in de vroege ochtend van dinsdag 19 december 2017 van haar bed gelicht en voor onbepaalde tijd opgesloten. Ook haar moeder werd gearresteerd. Zij zit nu vast vanwege een serie aanklachten. Op de militaire rechtbank lepelde Ahed een broodje-aap verhaal op waarin ze beweerde dat ze een soldaat had aangevallen omdat die leek op een soldaat die haar neef had beschoten met een rubberen kogel. “Ik zag dezelfde soldaten die mijn neef raakten, deze keer voor mijn huis. Ik kon niet zwijgen en ik reageerde zoals ik deed,” vertelde Tamimi voor de rechtbank. Zij zal vervolgd worden voor het slaan en het toebrengen van verwondingen aan militairen tijdens het vervullen van hun dienst, evenals het aanzetten tot haat en andere klachten.

Het is bekend dat de Tamimi-familie in het verleden op soortgelijke wijze soldaten heeft lastiggevallen, maar er is nooit juridische actie tegen hen ondernomen. Sinds haar elfjarige leeftijd is er een soort cultus rond Ahed Tamimi ontstaan. Als beloning voor haar provocerende optreden tegen Israëlische militairen kreeg zij van de Turkse dictator Recep Tayyip Erdoğan in 2012 zelfs de Handala Courage Award.

Franklin ter Horst schrijft opiniestukken over Israël en de internationale politiek.

Wees de eerste die reageert op "Ahed Tamimi, ‘heldin’ van de Palestijnen"

Geef een reactie