Altijd in dialoog met christenen | Bloeme Evers-Emden (89) overleden

Bloeme Evers-Emden in Amsterdam, 2012. Foto: Michiel Wijnbergh / Uitgeverij Van Praag

Of ze na Auschwitz nog in God geloofde, durfde Bloeme Evers-Emden niet te zeggen. “Maar alleen godsdienst houdt het Joodse volk bij elkaar”, zei ze in 2013 in een interview met Visie

Bloeme Evers-Emden, ‘de Koningin van Joods Nederland’, overleed maandag op 89-jarige leeftijd in haar woonplaats Herzliya, Israël. Ze overleefde als Joods meisje op miraculeuze wijze de oorlog en bestreed sindsdien antisemitisme. De uitgesproken Amsterdamse zag Israël als noodzaak, om een veilig thuisland voor het Joodse volk te zijn.

Evers-Emden was veel betrokken bij de dialoog met christenen. “Ik heb de hele dag te maken met christenen en begeef me in relatie met hen. Maar ze moeten wel bewezen hebben geen antisemiet te zijn. Als ze het opeens hebben over een Jodenstreek, haak ik af”, zei ze in 2008 in het Nederlands Dagblad.

Het Overlegorgaan Joden en Christenen (OJEC) noemt haar een “warme pleitbezorgster van het gesprek tussen Joden en christenen”. Maar Bloeme Evers-Emden durfde ook hard uit te halen naar christenen die volgens haar de staat Israël ondermijnen. Zo uitte ze in 2003 in het Nieuw Israelietisch Weekblad forse kritiek op de Samen-op-wegkerken en de Ikon, die in haar ogen een anti-Israël koers gingen varen. “Juist nu de demoniserende haat- en lastercampagnesmet uitzinnige verdachtmakingen steeds erger worden laten de christenen de joden (weer) in de steek”, schreef ze. “De solidariteit met Israël [van de kerken] is een theorie geworden, zonder veel praktijk.”

Voor de organisatie Christenen voor Israël sprak de publiciste en psycholoog dan ook grote waardering uit. Ze gaf diverse lezingen op initiatief van de christelijke pro-Israël stichting.

Over moslims zei Evers-Emden, tevens in het Nederlands Dagblad: “Van de honderd islamieten zijn er vijfennegentig van goede wil. Ik maak me zorgen over degenen die de sharia bij wijze van spreken willen invoeren en verschrikkelijke daden doen. Daarom waarschuw ik mijn kinderen dat ze hier niet moeten blijven. Ik moedig ze aan naar Israël te gaan.” Evers-Emden kreeg zes kinderen, waaronder de bekende rabbijn Raphaël Evers.

De activiste voorspelde in 2003 in een interview met Trouw het volgende: ,,Ik ben oud genoeg om me de systematische opbouw van het antisemitisme vanaf 1933 levendig te herinneren. De tekenen zijn onheilspellend. Is men bezig met de opmaat van een nieuwe jodenvervolging?”

Wees de eerste die reageert op "Altijd in dialoog met christenen | Bloeme Evers-Emden (89) overleden"

Geef een reactie