Analyse: Iraanse raketbedreiging voor Israël neemt toe

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Nieuwe berichten over de aanwezigheid van Iran in Syrië wijzen erop dat de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) momenteel op zoek is naar een andere locatie voor haar hoofdkwartier in het verwoeste land: een andere indicatie dat de Iraniërs niet van plan zijn de Syrische bodem te verlaten.

Dit gebeurde na een reeks Israëlische luchtaanvallen die herhaaldelijk wapenopslagfaciliteiten verwoestten. Ook het zogenaamde Glazen Huis, het hoofdkwartier van de Quds-brigade op de internationale luchthaven van Damascus, werd verwoest.

De laatste Israëlische luchtaanval op Iraanse faciliteiten in de buurt van de luchthaven van Damascus, die plaatsvond op 29 januari en volgde op een mislukte Iraanse poging om een IDF-basis op de berg Hermon met een raket te raken, was blijkbaar te veel voor de Quds-brigade en haar commandant Qassem Soleimani.

De raketaanval werd door de Israëlische luchtmacht (IAF) vanuit het Libanese luchtruim uitgevoerd en vernietigde een wapenopslagfaciliteit bij het Glazen Huis en de ingang van de passagiersterminal op de internationale luchthaven van Damascus.

Soleimani heeft zijn eigen hoofdkwartier op een zwaar bewaakt terrein langs de Weg van het Volkspaleis in Mezzah, een wijk in het westen van Damascus.

Dezelfde buurt herbergt ook de Syrische Republikeinse Garde, sjiitische milities uit Irak, Pakistan en Afghanistan en het hoofdkwartier van Hezbollah in Syrië.

De Israëlische militaire inlichtingendienst en het Israëlische inlichtingenblog Intelli Times melden nu dat de Quds-brigade een deel van haar militaire infrastructuur verplaatst naar de zogenaamde T-4 luchtmachtbasis tussen Homs en Palmyra (het Bijbelse Tadmor).

De T-4basis is echter ook het doelwit geweest van IAF-luchtaanvallen. Nog steeds wordt de basis beschouwd binnen het bereik te zijn van de Israëlische luchtmacht, ondanks de inzet van het Russische S-300 luchtafweergeschut dat eind vorig jaar aan Assads leger werd geleverd en nu volgens sommige waarnemers operationeel is geworden.

Intelli Times ontdekte naar verluidt de Iraanse zet nadat het een Syrisch Ilyushin 76 vrachtvliegtuig had gevolgd dat op weg was van Teheran naar Damascus. Het vliegtuig verdween echter van de radar. Daarop trok de redactie van het Israëlische blog de conclusie dat het vliegtuig naar de T-4basis vloog. Een paar uur later vervolgde het vliegtuig zijn gebruikelijke vluchtroute naar de internationale luchthaven van Damascus.

De Iraniërs dachten aanvankelijk dat ze IAF-luchtaanvallen op de basis op de luchthaven van Damascus konden vermijden door militaire faciliteiten te bouwen in de buurt van gebouwen die in gebruik waren voor civiele doeleinden, maar de aanhoudende Israëlische aanvallen op de gebouwen veroorzaakten spanningen met het regime van Assad.

President Bashar al-Assad wil dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen terugkeren naar Damascus en werkt koortsachtig aan het herstellen van de banden met het Midden-Oosten en andere regeringen, nadat hij de zeven jaar durende burgeroorlog met Russische en Iraanse hulp had gewonnen.

Assads broer Maher, die geacht wordt dicht bij Soleimani te staan, helpt naar verluidt de Iraniërs en hun sjiitische bondgenoten met de verhuizing van de Iraanse bases en wapenopslagplaatsen. Hij heeft de bouw van nieuwe Iraanse raketfaciliteiten op Syrische legerbases in het Damascus-gebied toegestaan. Een van deze bases is het thuis van de vierde pantserdivisie van het Syrische leger, die onder leiding staat van Maher al-Assad.

De Iraniërs werken non-stop aan de uitbreiding van hun raketarsenaal in Syrië en streven naar de productie van de Burkan-2H ballistische korteafstandsraket en een nieuwe versie van de Golan 1000 raket (met een draagvermogen van 450 kilogram).

De lokale Syrische media publiceerden zondag nieuwe satellietbeelden die bewijs leverden van de bouw van de nieuwe Iraanse faciliteiten op Syrische legerbases en de wederopbouw van door Israël vernietigde raketfaciliteiten.

Hezbollah

Aman, de Israëlische militaire inlichtingendienst, meldde vorige week dat Iran besloot om ondergrondse raketfaciliteiten te verplaatsen. Dit zijn de raketfaciliteiten die door Israël werden onthuld en die vervolgens werden verwijderd door Hezbollah.

De Organisatie voor Technologische Industrieën (OTI) in Syrië hielp Iran en Hezbollah bij het omzeilen van Amerikaanse en Europese sancties. Ook helpt OTI Iran en Hezbollah bij de ontwikkeling van precisieraketten in Syrië.

Tegelijkertijd blijft Iran zijn arsenaal van ballistische raketten voor de middellange en lange afstand (geschikt voor kernwapens) uitbreiden. De afgelopen weken heeft Iran twee nieuwe geleide raketten onthuld of getest die gebruikt zouden kunnen worden in een toekomstige oorlog tegen Israël.

Zaterdag introduceerde de IRGC de Dezful grond-grondraket, die een bereik heeft van 700 kilometer, na het succesvol testen van de nieuwe Hoveizeh kruisraket, die een bereik heeft van 1.330 kilometer.

IRGC-commandant Mohammed Ali Jafari presenteerde de raket bij een tot nu toe geheime ondergrondse ballistische raketfaciliteit die volgens Fars News in Iran ‘de ondergrondse stad’ wordt genoemd.

‘Het tonen van deze raketproductiefaciliteit diep ondergronds is een antwoord aan westerlingen… die denken dat ze ons kunnen tegenhouden om onze doelen te bereiken via sancties en bedreigingen,’ zei Jafari naar verluidt.

De IRGC-commandant viel de Europese Unie aan die vorige week maandag eindelijk een veroordeling uitsprak van het ballistische raketprogramma van Iran en zei dat het ‘ernstig bezorgd’ was over de recente activiteiten van Teheran.

Voor de eerste keer erop wijzend dat Iran mogelijk nog steeds aan kernwapens werkt, zei de EU dat de Iraanse activiteiten ‘wantrouwen verdiepen en bijdragen aan regionale instabiliteit’.

‘Iran zou zich in het bijzonder moeten onthouden van elk werk aan raketten die ontworpen zijn om een kernwapen te kunnen overbrengen,’ aldus de verklaring van de EU die op het nippertje de aankondiging van Europese sancties tegen Iran heeft tegengehouden.

Ondertussen verhoogt de Trumpregering de druk op andere landen om haar voorbeeld te volgen en ‘zwaardere internationale beperkingen’ (opnieuw) aan Iran op te leggen ‘om Irans raketprogramma af te schrikken.’

Resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad, waarin de kerndeal met de Islamitische Republiek in 2015 wordt onderschreven, roept Iran op om ‘geen activiteiten te ondernemen met betrekking tot ballistische raketten die zijn ontworpen om kernwapens te kunnen overbrengen’.

Dit bericht verscheen voor het is op www.israeltoday.nl.

Wees de eerste die reageert op "Analyse: Iraanse raketbedreiging voor Israël neemt toe"

Geef een reactie