Wat de Arabische wereld zou kunnen bereiken als het vrede zou sluiten met Israël

Foto: Levi Zoutendijk

Israël is een van de weinige landen op aarde die oplossingen heeft of kan ontwikkelen om een einde te maken aan de honger in de wereld – iets dat miljoenen en miljoenen mensen treft.

In Azië en Afrika schreeuwen landen om geavanceerde landbouwtechnieken en -technologie om materiële tekorten, lage bodemvruchtbaarheid, waterschaarste en energietekort te compenseren – allemaal het resultaat van een ongekende bevolkingsgroei.

Israel heeft geavanceerde landbouwtechnieken ontwikkeld en is ondanks zijn kleine omvang een wereldleider op het gebied geworden door innovaties zoals druppelirrigatie, die de woestijn echt heeft doen bloeien. Evenzo heeft de Joodse staat weidegebieden en nieuwe benaderingen voor de distributie van vee ontwikkeld, wat leidt tot een enorme toename van de zuivelproductiviteit.

Bewijs hiervoor is te zien aan het aantal buitenlandse specialisten (met name de laatste tijd uit India) dat naar Israëlische universiteiten en onderzoekscentra komt om de kennis en ervaring op te doen die nodig is om hun eigen volk te helpen.

Dit is nog meer een prestatie als men bedenkt dat de universiteiten, onderzoekscentra en de overheid van Israël tegenwoordig veel meer gericht zijn op de hi-tech industrie dan op de landbouw.

Omdat veel landen delegaties sturen om de landbouwdeskundigen van Israël te leren, wordt een deel van het denkwerk op dit kritieke gebied gericht. Een groot deel van de wereld, van India tot Mongolië tot de westkust en de Hoorn van Afrika, kijkt naar de Joodse staat om de oplossingen te bieden die ze zo hard nodig hebben.

Sinds de jaren 1950 is het Israël gelukt om veel land terug te winnen van de woestijnen en moerassen en ze te veranderen in groene gebieden die geschikt zijn voor teelt en begrazing.

Kijk maar eens naar wat Israël deed met de geleasde enclaves van Naharayim en Tzofar (die Jordan dit jaar heeft teruggevorderd in plaats van de huur aan Israëlische boeren te vernieuwen). Beide enclaves zijn gevuld met weelderige groene landerijen, terwijl de omliggende door Jordanië gecontroleerde gebieden droog en geel blijven. Als we alleen maar echt konden samenwerken, zou Jordanië de vruchten plukken van Israëlische technologie en landbouwkennis.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere Arabische staten. Wanneer zij vrede met Israël zouden sluiten, zouden zo veel van hun problemen in verband met honger en gebrek aan water kunnen worden opgelost – net zoals Israël dat doet voor zoveel landen in Afrika en andere delen van Azië.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   23-07-2019
Auteur:   Rami Dabbas
Beeld:     Pixabay
Website: https://www.algemeiner.com/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Wat de Arabische wereld zou kunnen bereiken als het vrede zou sluiten met Israël"

Geef een reactie