Felle strijd gaande om 61 handtekeningen van Knesset leden

Foto: Levi Zoutendijk

Er is een felle strijd gaande tussen Likud en Blue & White om vandaag 61 handtekeningen van Knesset leden te verzamelen na de uitspraak gisteren van Yisrael Beytenu leider Lieberman ” dat hij zich aansluit bij die partij die als eerste de 61 handtekeningen heeft verzameld”.

Volgens de wet kan de eerste kandidaat die president Reuven Rivlin 61 handtekeningen van wetgevers presenteert, een periode van 14 dagen vragen om een ​​coalitie te bouwen. Het kantoor van de president vertelde The Times of Israel dat “het eerste Knesset lid die 61 handtekeningen presenteert het mandaat krijgt”.

Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman heeft zaterdagavond toegezegd de handtekeningen van zijn partij te zullen geven aan zowel de Likud-partij alsook aan Benny Gantz’s Blue White als een van beide het verzoek bij de president zou indienen, melden Hebreeuwse media. Wetgevers mogen voor meer dan één kandidaat tekenen, hoewel het niet duidelijk is hoe de president zal beslissen wie de coalitie gaat vormen als twee kandidaten ieder 61 handtekeningen halen.

De steun van de acht wetgevers van Yisrael Beytenu zou het door Likud geleide rechts-religieuze blok van Netanyahu na meer dan 61 handtekeningen brengen, waardoor Netanyahu een derde kans zou krijgen om in minder dan een jaar te onderhandelen om een regering samen te stellen.

Het zou Gantz samen met de links partijen ook aan een meerderheid kunnen helpen, maar hij zou waarschijnlijk de steun nodig hebben van ofwel de door Arabieren geleide Gezamenlijke Lijst of overlopers uit het Netanyahu-kamp om voldoende steun te krijgen, zelfs als hij de steun van Lieberman zou hebben

Bronnen binnen Liberman’s partij Israel Beytenu wisten echter te melden dat het er voor Lieberman niet om gaat vandaag al zijn steun te geven aan Netanyahu of Gantz. Hij zou willen wachten tot 11 december, de laatste dag waarop dit kan gebeuren.

Bovendien blijft het de vraag of president Rivlin wettelijk het mandaat aan Netanyahu kan geven om een ​​regering te vormen, nadat de premier op 21 november is aangezegd dat hij strafrechtelijke vervolgd zal gaan worden.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit oordeelde vorige week dat Netanyahu kan blijven fungeren als eerste minister, maar heeft tot nu toe geweigerd commentaar te geven op de vraag of hij de taak zou krijgen om een ​​regering te vormen, en noemde dat een ‘hypothetische vraag’.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   01-12-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     Screenshot Twitter
Website: https://www.joods.nl/
– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Felle strijd gaande om 61 handtekeningen van Knesset leden"

Geef een reactie