Archeologie: Avdat Nationaal Park in de Negev

Het Avdat Nationaal park bevat gerestaureerde gebouwen uit de tijd van de Arabische hande­laren­stam de Naba­teeën, de Romeinse periode en de tijd van het christelijke Byzan­tijnse Rijk. Uit die tijd dateren een klooster en twee kerken.

De plaats Avdat begon als een karavanserai, een veilige over­nach­tings­plaats voor Naba­tese handelaren en hun bepakte kamelen, op een heuvel in de bergen van de Negev, aan de weg van Eilat in het zuiden naar Be’er Sjeva in Judea, een onderdeel van de Specerijenroute tussen Egypte en India.

Zo was de situatie in de 2e en 3e eeuw v. Chr. Daarna ontwikkelde de plaats zich tot een stad, die werd genoemd naar de Nabatese heerser Obodas, die er begraven zou zijn. Aan de westzijde van het plateau, waarop de stad was gebouwd, werd een tempel­plateau (acropolis) aangelegd. Daarop verrees een tempel ter ere van de vergoddelijkte Nabatese koning Obodas I. Een poort en enkele zuilen staan nog overeind.

Romeins-Byzantijnse periode
In 106 na Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. In de 3e eeuw kwam de handel langs de Specerijenroute stil te liggen. In plaats daarvan legden de inwoners zich toe op de landbouw, met name de productie van wijn. Er zijn vier wijnpersen opgegraven, met een centrale opvangkuil en voorraadruimten (foto). Er werden talloze akkers in terras­vorm en water­kana­len aange­legd, met als doel vol­doen­de water van de winter­regens vast te houden voor de landbouw in dit zeer droge gebied.

Eind 3e of begin 4e eeuw bouwde het Romeinse leger aan de noord­zijde een leger­kamp op van 100 x 100 meter. Naar goed Romeins gebruik werd tevens een badhuis gebouwd, dat via een 70 meter lange tunnel van water werd voorzien door een bron.

De latere stad werd ommuurd en in de vijfde en zesde eeuw, onder Byzantijns bestuur, werden een citadel, een klooster en twee kerken gebouwd boven op de restanten van de acropolis van Avdat. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk van de Heilige Theodoor (de patroonheilige van de stad) die uit deze tijd stamt. De andere kerk bevatte een kruisvormig doopbassin.

De stad is totaal verwoest bij een lokale aardbeving in de zevende eeuw en werd niet meer opgebouwd. Het duurde tot de 20ste eeuw, voordat Avdat weer uitgroeide tot een belangrijke plaats, ditmaal vanwege de opgravingen die onder andere Byzantijnse, Romeinse en Nabatese resten blootleggen.
Bij aankomst in Avdat kunt je het beste eerst in het toeristencentrum een filmpje bekijken over de geschie­denis van de plaats. Met deze informatie zullen de over­blijf­se­len u meer zeggen, dan wanneer u zonder enige kennis het opgravingsterrein oploopt.

Unesco Werelderfgoedlijst
Avdat is in juni 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst onder de naam Wierookroute – Woestijnsteden in de Negev, samen met Halutza, Mamshit en Shivta.
In 2009 werd de site ernstig beschadigd door twee Arabische Bedoeïenen, die oude voorwerpen kapot gooiden, muren omtrokken en graffiti spoten.

Bronnen: nl.wikipedia, en.wikipedia, National Parks, RoyalIsrael, Bibleplaces.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Avdat Nationaal Park in de Negev"

Geef een reactie