Als je van archeologie of geschiedenis houdt, is Nationaal Park Beit She’an (‘Huis van rust’) een onmisbaar onderdeel voor elke rondreis door Israël. Maar kom vooral in het voorjaar of najaar, want in de zomer is dit deel van Israël een van de heetste plekken op aarde.
In de moderne tijd is Beit She’an een rustige provinciestad met 17.000 inwoners. Maar in zijn Romeinse hoogtijdagen had het misschien wel 40.000 inwoners vanwege zijn strategische en schilderachtige ligging op het vruchtbare kruispunt van de Jordaanvallei en de vlakte van Jezreël in oostelijk Galilea.
Volgens toeristengids Moshe Friedman is Beit She’an continu bewoond geweest sinds de Egyptische periode. ‘Beit She’an ligt aan de Koningsweg, een natuurlijke route van Egypte naar Damascus, dus het was belangrijk tijdens de kruisvaardersperiode als verbindingspunt tussen het culturele centrum van Egypte en het handelscentrum in Damascus,’ legde hij uit.
Er vond hier ook veel gruwelijke geschiedenis plaats. Volgens het boek Samuel hingen de Filistijnen het lichaam van koning Saul aan een muur na de veldslag op de nabijgelegen berg Gilboa (1 Sam. 31:10).
En in 732 voor Christus verwoestte een monumentale brand de stad, die van strategisch belang was voor de koninkrijken van David en Salomo, waarschijnlijk op bevel van de koning van Assyrië.
Onder de Romeinse heerschappij breidde Beit She’an zich zuidwaarts uit en bereikte haar hoogtepunt in de vijfde eeuw na Christus. De stad droeg toen de naam Scythopolis, en was de hoofdstad van een groep van 10 Romeinse steden, de Decapolis, en sloeg zelfs zijn eigen munten.
‘Tijdens de tweede Joodse opstand tegen de Romeinen schaarden de Joden van Beit She’an zich niet aan de zijde van de rest van het land tegen de Romeinen,” vertelt Friedman. Desondanks werden deze lokale Joden vermoord door hun heidense buren, misschien met de medeplichtigheid van de Romeinse autoriteiten.
In de achtste eeuw maakte een zware aardbeving een einde aan het bestaan van de stad, waarna de ruïnes eeuwenlang grotendeels onaangeroerd bleven liggen. Het stadscentrum werd op de zuidelijke helling herbouwd.
Groot Nationaal Park
Nationaal Park Beit She’an is een van Israëls grootste archeologische locaties. Dankzij de Romeinse voorliefde voor grootse bouwprojecten kun je er de gerestaureerde ruïnes van een Romeins theater met 7.000 zitplaatsen, Griekse zuilengangen, een gladiatoren-amfitheater, een Byzantijns badhuis en marktplaats, Romeinse en Griekse tempels en een Samaritaanse synagoge bewonderen.
‘Net als het Colosseum in Rome, werd dit ovale amfitheater alleen gebruikt voor bloedsporten om de Romeinse troepen te vermaken terwijl ze gestationeerd waren in Beit She’an tijdens de Tweede Tempelperiode,’ vertelde toeristengids Moshe Friedman.
Je kunt gemakkelijk een groot deel van de dag besteden aan het verkennen van de 2000 jaar geschiedenis van Beit She’an met behulp van een gids of een audiopresentatie. In het donker brengt de audiovisuele show ‘She’an Nights’ de ruïnes tot leven met adembenemende geprojecteerde beelden.
Bronnen: Israel21c, Israel21c, Nature and Parks Authority, Wikipedia.
Idd een mooie zeer grote archeologische plek om een hele dag te vertoeven.
Misschien niet duidelijk hier weergegeven, er staat hierboven; “Volgens het boek Samuel hingen de Filistijnen het lichaam van koning Saul aan een muur na de veldslag op de nabijgelegen berg Gilboa (1 Sam. 31:10):”. DIt was niet de Gilboa maar de tell van Beth She an. Dit is op de heuvel aan het eind van de cardo, op de foto => de heuvel achter het theater, je ziet als je goed kijkt de ruïnes op de heuvel liggen.
SHalom Raymond