Archeologie: Geschiedenis leeft in Beit She’an

Created with GIMP

Als je van archeologie of geschiedenis houdt, is Nationaal Park Beit She’an (‘Huis van rust’) een onmisbaar onderdeel voor elke rondreis door Israël. Maar kom vooral in het voorjaar of najaar, want in de zomer is dit deel van Israël een van de heetste plekken op aarde.

In de moderne tijd is Beit She’an een rustige provincie­stad met 17.000 inwoners. Maar in zijn Romeinse hoogtijdagen had het misschien wel 40.000 inwoners vanwege zijn strate­gische en schilderachtige ligging op het vruchtbare kruispunt van de Jordaanvallei en de vlakte van Jezreël in oostelijk Galilea.

Volgens toeristengids Moshe Friedman is Beit She’an continu bewoond geweest sinds de Egyp­tische periode. ‘Beit She’an ligt aan de Konings­weg, een natuur­lijke route van Egypte naar Damas­cus, dus het was belang­rijk tijdens de kruis­vaar­ders­periode als verbin­dings­punt tussen het culturele centrum van Egypte en het handels­centrum in Damas­cus,’ legde hij uit.

Er vond hier ook veel gruwelijke geschiedenis plaats. Volgens het boek Samuel hingen de Filistijnen het lichaam van koning Saul aan een muur na de veldslag op de nabijgelegen berg Gilboa (1 Sam. 31:10).
En in 732 voor Christus verwoestte een monumentale brand de stad, die van strategisch belang was voor de koninkrijken van David en Salomo, waarschijnlijk op bevel van de koning van Assyrië.

Onder de Romeinse heerschappij breidde Beit She’an zich zuidwaarts uit en bereikte haar hoogtepunt in de vijfde eeuw na Christus. De stad droeg toen de naam Scythopolis, en was de hoofdstad van een groep van 10 Romeinse steden, de Decapolis, en sloeg zelfs zijn eigen munten.

‘Tijdens de tweede Joodse opstand tegen de Romeinen schaarden de Joden van Beit She’an zich niet aan de zijde van de rest van het land tegen de Romeinen,” vertelt Friedman. Desondanks werden deze lokale Joden vermoord door hun heidense buren, misschien met de medeplichtigheid van de Romeinse autoriteiten.

In de achtste eeuw maakte een zware aardbeving een einde aan het bestaan van de stad, waarna de ruïnes eeuwenlang grotendeels onaangeroerd bleven liggen. Het stadscentrum werd op de zuidelijke helling herbouwd.

Groot Nationaal Park
Nationaal Park Beit She’an is een van Israëls grootste archeo­logische locaties. Dankzij de Romeinse voor­liefde voor grootse bouw­pro­jec­ten kun je er de geres­tau­reerde ruïnes van een Romeins theater met 7.000 zitplaat­sen, Griekse zuilen­gangen, een gladia­to­ren-amfi­theater, een Byzan­tijns badhuis en markt­plaats, Romeinse en Griekse tempels en een Sama­ri­taanse synagoge bewonderen.

‘Net als het Colosseum in Rome, werd dit ovale amfi­theater alleen gebruikt voor bloed­sporten om de Romeinse troepen te ver­ma­ken terwijl ze gesta­tio­neerd waren in Beit She’an tijdens de Tweede Tempel­periode,’ vertelde toeris­ten­gids Moshe Friedman.

Je kunt gemakkelijk een groot deel van de dag beste­den aan het verken­nen van de 2000 jaar geschie­de­nis van Beit She’an met behulp van een gids of een audio­presen­tatie. In het donker brengt de audio­visuele show ‘She’an Nights’ de ruïnes tot leven met adem­bene­mende gepro­jec­teer­de beelden.

Bronnen: Israel21c, Israel21c, Nature and Parks Authority, Wikipedia.

1 reactieop"Archeologie: Geschiedenis leeft in Beit She’an"

  1. Idd een mooie zeer grote archeologische plek om een hele dag te vertoeven.
    Misschien niet duidelijk hier weergegeven, er staat hierboven; “Volgens het boek Samuel hingen de Filistijnen het lichaam van koning Saul aan een muur na de veldslag op de nabijgelegen berg Gilboa (1 Sam. 31:10):”. DIt was niet de Gilboa maar de tell van Beth She an. Dit is op de heuvel aan het eind van de cardo, op de foto => de heuvel achter het theater, je ziet als je goed kijkt de ruïnes op de heuvel liggen.
    SHalom Raymond

Geef een reactie