Archeologie: Gibea, de hoofdstad van koning Saul

We bezoeken de historische site Tell en Fud, gelegen ten noorden van de Oude Stad van Jeruzalem. Hij is in de Bijbel bekend onder verschillende namen, waar­onder Gibea, ‘Heuvel’ vanwege de opval­lende hoge ligging boven de omlig­gende gebieden.

Je hebt vanaf deze plaats een fantastisch uitzicht, schrijft reisgids Nosson Shulman. Op een heldere dag zie je in het westen het laagland van Israël, het Judeese woud en de kuststreek. Als je naar het oosten kijkt, zie je de Judese woestijn, de Dode Zee en de bergen van Jordanië.

Vermeld in de Bijbel
De plaats wordt een paar maal vermeld in de Bijbel:
Koning Saul had zijn huis in Gibea (1 Samuel 10: 26), en liet er zijn paleis bouwen (1 Samuël 11:4).
De stad lag in het stamgebied van Benjamin, en werd ook Gibea in Benjamin genoemd (1 Samuël 13:15). Koning Saul was een Benjamiet.

Een minder fraai verhaal dat zich hier afspeelde, staat beschreven in Rechters 19 en 20. Na een groeps­ver­krach­ting van de bijvrouw van een Leviet, die op door­reis in de stad was, verklaarden de andere elf stammen de oorlog aan de stam Benjamin, en zij ver­brand­den Gibea met vuur. De stam Benjamin werd bijna uitge­moord.
Verder wordt Gibea vermeld in Jesaja 10:29, Hosea 5:8 en 9:9.

Opgravingen
De beroemde archeoloog William Albright deed tussen 1922 en 1923 opgravingen op deze plek, en hij vond een paleis dat dateerde uit de tijd van de verenigde monarchie van Israël, het tijdperk waarin de tumul­tueuze koning Saul regeerde. In de video ziet u een mogelijke plattegrond van zijn paleis.

Maar waar zijn nu de dag de overblijfselen van het paleis van koning Saul, en wat is het bouwwerk dat je nu bovenop de heuvel ziet?
In 1948 nam Jordanië illegaal de controle over een groot deel van Israël en probeerde alle oude Joodse overblijfselen die ze konden vinden te vernietigen. Hiermee wilden zij ontkennen dat Joden ooit een band hadden met hun historische thuisland. Op deze locatie, bovenop de restanten van het paleis van koning Saul, begon koning Hoessein (de vader van Abdullah, de huidige koning van Jordanië) in 1965 met de bouw van zijn paleis, waarbij hij de ruïnes grotendeels ver­nie­tigde.
Kort voordat de bouw van het paleis van koning Hoessein begon, voerde Paul Lapp in 1964 zes weken lang opgravingen uit. Van het paleis van koning Saul is weinig overgebleven en wat overbleef is zeer slecht bewaard gebleven. Er zijn grote, ruw bewerkte stenen in onregelmatige gangen. In het paleis is veel aarde­werk te vinden uit de tijd van Saul tot en met de ijzertijd.

In 1967 bevrijdde Israël dit gebied, gelegen in het gebied van Oost-Jeruzalem dat Israël hier in 1980 legaal annexeerde. Het skelet van Hoesseins paleis, dat nooit werd afgemaakt, is overgebleven. U ziet het bouwsel in de video.
In 1988 deed koning Hoessein afstand van alle aanspraken op Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem, inclusief de Gibeah van Benjamin.

Onder de ruïnes van wat ooit het paleis van koning Saul was, vond Albright een diepe laag van een soort as die alleen te vinden is op ruïnes die in vlammen zijn opge­gaan. Er was een tweede bewijs, dat dit de stad Gibea uit het boek Rechters is: de stad lag precies op de route die de Leviet en zijn bijvrouw namen om terug te keren van Bethlehem in Juda naar zijn huis op de berg Efraïm.

Tijdens het beleg van Jeruzalem, dat culmineerde in de verwoesting van de Tweede Tempel in 70 na Christus, sloeg generaal Titus, die later keizer van Rome werd, hier zijn kamp op vanwege het geweldige uitzicht op het slagveld vanaf dit uitkijkpunt.

Vanaf de heuvel waar eens het paleis van koning Saul stond, heb je een prachtig panoramisch uitzicht over dit deel van Israël. Het is het mogelijk om deze unieke plek te bezoeken, het bouwwerk te betreden en te genieten van deze superieure uitzichten. Hoewel deze plek over het algemeen veilig is om te bezoeken, moet je dit eerst bespreken met een erkende gids die goed bekend is met het gebouw en de veiligheidssituatie.

Bronnen: UWI, Bibleplaces.com

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Gibea, de hoofdstad van koning Saul"

Geef een reactie