Megiddo is sinds mensenheugenis een belangrijke stad geweest. De stad lag aan de strategisch belangrijke tak van een smalle pas door de Karmel bergrug, de Wadi Ara, en de oude handelsroute Via Maris tussen Egypte en Assyrië.
Megiddo ligt in Galilea, ten noorden van de ‘Westbank’. Aan de noordkant strekt de vruchtbare Vlakte van Jizreël (of het Dal van Armageddon) zich uit.
Het is van oorsprong een Kanaänitische stad, die bewoond werd vanaf de Nieuwe Steentijd, omstreeks 7000 v. Chr, tot in de vijfde eeuw v. Chr.
Ook uit archeologisch onderzoek blijkt dat Megiddo een belangrijke plaats was: in de tell (ruïneheuvel) zijn meer dan twintig archeologische bouwlagen met de ruïnes van oude steden aangetroffen. De meeste ervan dateren uit de tijd van de Kanaänieten. Voor de Bijbelse geografie zijn de bovenste lagen het belangrijkst.
Albert en Martha Groothedde leiden u rond in Har Megiddo.
Megiddo wordt in de Bijbel meermalen genoemd. In Jozua 12:21 staat vermeld dat de koning van Megiddo werd verslagen door de Israëlieten. Die lieten de inwoners kennelijk in de stad blijven, want in Richters 1:27 wordt geklaagd dat de inwoners van o.a. Megiddo niet waren verdreven, zodat de Kanaänieten er bleven wonen. In later tijd werd de stad wel door Israëlieten bewoond, want koning Salomo liet Megiddo bouwen als versterkte stad (1 Koningen 9:15).
‘Stallen van Salomo’
In het noorden en zuiden van Megiddo zijn bij opgravingen tussen 1927 en 1934 twee gebouwen van 21 bij 11 meter blootgelegd, die lange tijd de ‘stallen van Salomo’ werden genoemd. Daarin werden stenen voerbakken voor paarden gevonden, en bevestigingsgaten voor de paarden in pilaren. Maar volgens andere archeologen waren de gebouwen opslagplaatsen voor het garnizoen, markten en barakken. Overigens heeft Salomo niets met de stallen van doen, vermoedelijk zijn ze veel later door koning Achab gebouwd.
Ook het vernuftige watertoevoersysteem met een 35 meter diepe grote schacht en trappen zou onder de regering van Achab of Omri en door zijn bekwame ingenieurs zijn gebouwd. De waterbron lag buiten de muur, maar via een uitgehakte gang van 100 meter door de rotsen konden de bewoners water aanvoeren.
Voorts vonden de archeologen een groot poortcomplex met zes kamers (foto), een grote graanput die er voor zorgde dat tijdens een belegering voedsel aanwezig was voor mensen en paarden, een groot rond altaar, waarop de oude Kanaänieten hun offers brachten, en een een enorm tempelgebouw.
David Hyman vertelt u meer over de historie en opgravingen van Megiddo.
Werelderfgoed
De UNESCO heeft Tel Megiddo, samen met Tel Hazor en Be’er Sheva, tot Werelderfgoed verklaard. Van de meer dan 200 tels (ruïneheuvels) zijn deze representatief. omdat ze restanten bevatten van steden die een sterke relatie hebben met gebeurtenissen in de Bijbel.
Tel Megiddo is ook een Israëlisch Nationaal Park, met tentoonstellingen en films. En wanneer je geen last hebt van claustrofobie, kun je door de watertunnel lopen.
Bronnen: nl.Wikipedia, Israël Aktueel oktober 2010, en.Wikipedia, De Verkenners, UNESCO
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Megiddo 1 – een stad met geschiedenis"