Megiddo lag aan de strategisch belangrijke westelijke tak van een smalle pas en een oude handelsroute tussen Egypte en Assyrië. Daarom zijn in de vallei bij de stad vaak veldslagen geweest. Bij het binnentrekken van het land versloegen de Israëlieten o.a. de koning van Megiddo.
Dat was niet de enige strijd die hier is geleverd. Bij Megiddo hebben in vroeger dagen wel tweehonderd veldslagen plaatsgevonden.
In oude Egyptische hiërogliefen staat de Slag bij Meggido vermeld, die de Egyptische koning Farao Toetmosis III in 1478 v. Chr. won van een coalitie van Kanaänitische steden. Deze veldslag wordt in detail beschreven in hiërogliefen op de muren van de Tempel van Karnak in Boven-Egypte. Het gebied werd toen een deel van het Egyptische rijk.
In 918 v. Chr trok farao Sjosjeng I met een strafexpeditie door Israël na de splitsing van het land in het koninkrijk Juda en het koninkrijk Israël. Hij plunderde toen Megiddo en richtte er verwoestingen aan.
In 609 v.Chr. vond de Slag bij Megiddo plaats, waarin koning Josia tegen farao Necho II van Egypte vocht en werd gedood (2 Koningen 23:29-30). Hij had zich beter niet kunnen bemoeien met de strijd tussen Egypte en Assur.
‘Gospel and Spade’ beschrijft de oorlogen en veroveringen van Megiddo
De laatste grote veldslag vond plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen generaal Allenby daar de Turken versloeg. Tijdens Israëls Onafhankelijkheidsoorlog vocht de Golanibrigade in de omgeving tegen het Iraakse leger.
De vallei is zo spreekwoordelijk geworden als een plaats van veldslagen, dat in Openbaring 16:16 Armagedon wordt genoemd als de plaats van een grote veldslag. (Het Griekse alfabet kent niet de letter H; Armagedon is de Griekse weergave van Har Megiddo, de Berg Megiddo).
Romeinse legerbasis
Aan de aanleg van een weg, of het optrekken van een gebouw, gaat in Israël altijd een archeologisch onderzoek vooraf. Een groot project om autoweg 66 uit te breiden en te verbeteren tussen de knooppunten Megiddo en Hatishbi was de aanleiding tot een recente opgraving door de Israel Antiquities Authority (IAA) aan de voet van Tel Megiddo, gefinancierd door de bouwmaatschappij.
Al sinds een oppervlakkig onderzoek in 2015 was bekend dat hier een Romeinse militaire basis was geweest. Nu was er een unieke kans om een deel van het kamp van het 1.800 jaar oude Romeinse VIe ‘Ferrata’ IJzeren Legioen bloot te leggen. Het is de enige Romeinse militaire basis van deze afmetingen die in het land Israël is gelokaliseerd en blootgelegd.
Tijdens de opgraving werden uitgebreide en indrukwekkende overblijfselen van de Via Pretoria (de hoofdweg van het kamp) blootgelegd, evenals een halfrond podium en met stenen geplaveide gebieden, die deel uitmaakten van een groot, monumentaal openbaar gebouw.
Israel Antiquities Authority leidt u rond bij de opgraving
‘Het kamp van het Romeinse Legioen in Legio was de permanente militaire basis voor meer dan 5.000 Romeinse soldaten gedurende meer dan 180 jaar, van 117-120 tot ongeveer 300 na Christus,’ vertelde dr. Yotam Tepper, een der leiders van de opgraving. ‘Twee hoofdwegen kruisten elkaar in het centrum van het 550 meter lange en 350 meter brede kamp en hier werd het hoofdkwartier gevestigd. Vanaf dit basispunt werden alle afstanden langs de Romeinse keizerlijke wegen naar de belangrijkste steden in het noorden van het land gemeten en gemarkeerd met mijlpalen. De overblijfselen van de oude gebouwen zijn niet tot op grote hoogte bewaard gebleven, omdat de meeste bouwstenen in de loop der jaren werden meegenomen voor hergebruik in bouwprojecten die werden uitgevoerd tijdens de Byzantijnse en vroeg-islamitische perioden.’
Bij de opgravingen werd het bovenste deel van de binnenplaats van de commandanten (principia) blootgelegd ten zuidwesten van weg nr. 66. ‘We leggen nu het noordoostelijke deel van het kamp bloot dat zich uitstrekt langs weg nr. 66,’ vertelde Tepper. Vooronderzoeken van het kampgebied, uitgevoerd met behulp van grondradarapparatuur, wezen uit dat de gehele Romeinse basis en alle onderdelen ervan onder de tarwevelden van Kibboets Megiddo liggen.
Tepper noemde deze archeologische ontdekking zeldzaam. ‘Er zijn wel Romeinse militaire kampen bekend in Israël, maar dat zijn tijdelijke belegeringskampen of kleine kampen die behoren tot hulpdivisies. Geen enkele is te vergelijken met het volledige complex van de legionairsbasis, zoals is blootgelegd in de archeologische opgravingen bij Legio, naast het kruispunt Megiddo.’
Historische bronnen en wat gedeeltelijke informatie wijzen op het bestaan van een permanente Romeinse legioenbasis van het Xe legioen Fratensis in Jeruzalem, maar het kamp moest nog ontdekt worden.
Er werden munten, delen van wapens, aardewerkscherven en glasscherven blootgelegd, maar de belangrijkste vondsten waren de dakpannen, die in extreem grote hoeveelheden werden ontdekt. ‘De dakpannen, waarvan sommige gestempeld waren met de stempels van het VI-de Legioen, werden voor verschillende doeleinden gebruikt, voor het bedekken van daken van gebouwen, het plaveien van vloeren en zelfs het bedekken van muren. De technologie en knowhow, de bouwtechnieken en de wapens die het legioen uit het thuisland meebracht, zijn uniek voor het Romeinse leger en weerspiegelen specifieke Romeinse keizerlijke militaire voetafdrukken,’ aldus de IAA.
IAA-directeur-generaal Eli Escuzido wees op ‘de nabijheid van de Romeinse legioenenbasis tot het Nationale Park van Megiddo, dat is erkend als werelderfgoed, en ook tot een van de vroegste christelijke gebedshallen ter wereld, die we hadden in de gevangenis van Megiddo. Dit biedt de mogelijkheid om de toeristische ervaring te verbeteren op deze centrale locatie aan de toegangspoort tot Galilea.’
Bronnen: Wikipedia, Israël Aktueel oktober 2010, The Jerusalem Post/IAA.
Een uitgebreider video: HolyLandSite
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Megiddo 2 – Romeins legerkamp ontdekt"