Volgens de Bijbel, en de Joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus, ontstond de Stad van David nadat koning David de stad veroverde op de Kanaänieten. Dat gebeurde rond het jaar 1000 BCE.
De Bijbel vermeldt hierover ‘David trok met heel Israël op naar Jeruzalem, dat is Jebus, want daar waren de Jebusieten, de inwoners van dat land. Toen zeiden de inwoners van Jebus tegen David: U komt hier niet binnen! David nam echter de vesting Sion, dat is de stad van David, in. David zei namelijk: Al wie de Jebusieten de eerste slag toebrengt, zal hoofd en bevelhebber worden. Toen klom Joab, de zoon van Zeruja, het eerst naar boven en werd hij hoofd. Zo ging David in de bergvesting wonen; daarom noemt men deze: stad van David. Hij bouwde een muur rond de stad, vanaf de Millo en er omheen, en Joab herstelde de rest van de stad.’ (1 Kronieken 11:4-8). Koning David regeerde 33 jaar in Jeruzalem.
Dit is niet de eerste vermelding in de Bijbel: na een geslaagde veldtocht ontmoet Abraham Melchizedek, de priester-koning van Salem. (Genesis 14:18-24).
Een Nederlandse automatische vertaling is in te stellen
De oude stad Jebus, die al uit de bronstijd dateert, lag op de helling van een bergrug ten zuiden van wat nu de Tempelberg is, tussen het Kidrondal in het oosten, het Tyropoeon of Kaasmakersdal of Centrale dal in het westen, en het Hinnomdal aan de zuidkant. Het was een geschikte plek om een stad te stichten. Voor zijn veiligheid lag hij hoog op een bergkam, die tegenwoordig bekend is als de berg Zion, en in de buurt van de beroemde Gihonbron, de enige waterbron in het oude Jeruzalem. Dat is ook de plaats, waar volgens 1 Koningen 1:38-40 Salomo tot koning over Israël werd gezalfd.
De Stad van David heeft ook de invloed ondergaan van de Romeinse en Byzantijnse perioden. Na de tijd van de Koningen ging de Stad van David hard achteruit. De Arabieren kenden deze niet eens. Toen in de zestiende eeuw Suleiman besloot de stadsmuren te laten herbouwen op de restanten van de bestaande muren, liet hij een groot deel van de het zuidelijke deel van de stadsmuren weg. Hierdoor kwam de Stad van David buiten de stadsmuren te liggen, werd een verlaten heuvel, waarop later de Arabische wijk Silwan werd gebouwd.
Het is eeuwenlang onbekend geweest waar de Stad van David gelegen was. Men meende wel, dat het de Davidstoren was, een verdedigingswerk in de buurt van de Jaffapoort, maar dat dateert van veel later datum.
Volgende week: de ontdekking van de Stad van David.
Bronnen: o.a. Holylandsite, Wikipedia, Bible History.
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Stad van David (1) Zijn ontstaan"