Archeologie: Stad van David (6) De pelgrimsweg naar de Tempel

Driemaal per jaar, tijdens de grote feesten, kwamen Joodse pelgrims naar Jeruzalem, zij reinigden zich door een ritueel bad te nemen in de Vijver van Siloam, en liepen dan over een 600 meter lange trappenweg naar de (tweede) Tempel.

Deze trappenweg liep omhoog van de laag gelegen vijver naar de tempel, gelegen op een verhoogd plateau, aangelegd in opdracht van koning Herodes de Grote. De enorme stenen, die je ziet onderaan de Westelijke Muur (Klaagmuur) zijn nog een restant van de steunmuur die hiervoor werd gebouwd. Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder van 26 tot 36 na Christus, had voor de tienduizenden pelgrims deze brede trappenweg laten aanleggen. Het plaveisel bestond uit rechthoekige stenen, die wel 2,6 ton wegen. Merkwaardig is, dat brede en smalle streden elkaar afwisselen. Dat maakt rennen onmogelijk, en dwingt de pelgrims er toe, bedachtzaam te lopen.

In 2013 werd begonnen met het opgraven van de trappen­weg. Deze bleek acht tot negen meter onder huizen door te lopen. In de loop der eeuwen is veel grond bovenop de trappen­weg terecht gekomen, en daarop zijn woningen gebouwd, die nu de overwegend Arabische Jeruzalemse wijk Silwan vormen.

Onder de trappenweg loopt een afwateringskanaal, dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontdekken van de trappenweg. Tijdens de Joodse opstand tegen de Romeinen, rond het jaar 70, verborgen Joodse strijders en burgers zich onder de grond in dit afvoerkanaal. Romeinse soldaten hakten met zware hamers op vijf plaatsen gaten in de trappenweg en baanden zich zo een weg naar het afvoerkanaal. Archeologen konden in het afvoerkanaal deze vijf plaatsen vinden, en zo de locatie van de oude pelgrimsweg terugvinden. Dat was een emotioneel moment.

In de bijna tien jaar dat de archeologen bezig zijn om de 2000 jaar oude Pelgrimsweg uit te graven en tot leven te wekken, is het grootste deel van de weg bereikbaar gemaakt. Er zijn bij de opgraving ijzeren boog­con­struc­ties gemaakt om de grond er boven op zijn plaats te houden en te verhin­de­ren dat de huizen instorten. Nog 100 meter moet worden uitgegraven om de gehele weg open te kunnen stellen voor toeristen.


In het tweede deel van deze video bezoeken we met Sergio en Rhoda de opgraving van de Pelgrimsweg. Een soort van Nederlandse vertaling is in te stellen.

Bronnen: Alfred Muller, Reformatorisch Dagblad, Messianieuws. Zie ook: Jerusalem Post, Jerusalem Post.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Stad van David (6) De pelgrimsweg naar de Tempel"

Geef een reactie