Archeologie: Oude Pelgrimsweg wordt opgegraven

Deze vrijdag viert men in Israël Yom Yeroeshalayim, Jeruzalemdag, de dag waarop Oost- en West-Jeruzalem werden herenigd onder Israëlisch bestuur. Dat maakte archeologische opgravingen rondom de Tempel­berg mogelijk, zoals naar de Pelgrimsweg.

De Pelgrimsweg werd in 2004 herontdekt, nadat een rioolbuis midden in de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem barstte. Bij het herstel hiervan stuitten de arbeiders op een lange en brede trap, op enkele tientallen meters van waar de Shiloa vijver was, waarin de Joodse pelgrims zich onderdompelden voordat zij naar de Tempel opgingen, totdat deze in het jaar 70 werd verwoest.
Tevens werd de oude watertunnel ontdekt, die van de Stad van David naar een plek nabij de Westelijke Muur loopt.

Sinds 2013 zijn archeologen bezig met opgra­vingen onder de Arabische woonhuizen in dit gebied. Enkele bewoners meenden, dat het graafwerk hun huizen bedreigde, maar het Israëlische Hoog­gerechts­hof wees dit af, omdat het graafwerk onder toezicht van ingenieurs wordt uitgevoerd.

De grond die bij dit graafwerk omhoog wordt gebracht (zie het emmer-transportsysteem in de video), wordt gezeefd. Daarbij zijn enkele unieke artefacten aange­troffen, zoals zilveren munten bestemd als gift voor de Tempel, kookgerei en sieraden.

Jeruzalem was in de tijd van de Tweede Tempel een Romeinse en Joodse stad. Koning Herodes de Grote had de Tempel laten renoveren en vergroten. Ook vergrootte hij het Tempelplein en liet een steunmuur rondom bouwen, waarvan o.a. het onderste deel van de Westelijke Muur een restant is.
Waarschijnlijk is de Pelgrimsweg naar de Tempel daarna aangelegd, in opdracht van stadhouder Pontius Pilatus. Volgens de Joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus werd de weg druk gebruikt, als tot wel drie miljoen pelgrims Jeruzalem bezochten tijdens de grote feesten.

In de bijna tien jaar dat de archeologen bezig zijn om de 2000 jaar oude Pelgrimsweg uit te graven en tot leven te wekken, is het grootste deel van de weg bereikbaar. Nog 100 meter moet worden uitgegraven om de gehele weg voor toeristen te kunnen openen.
Archeologen zijn ook begonnen met opgravingen bij de Vijver van Siloam, ooit het reservoir voor het water van de Gihonbron.

Bronnen: Jerusalem Post, Jerusalem Post.
Afbeelding: Noordelijke zijde van de Vijver van Siloam. Foto: Koby Harati/City of David.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Oude Pelgrimsweg wordt opgegraven"

Geef een reactie