In de vorige aflevering noemden we al het afwateringskanaal, dat onder de trappenweg langs de Stad van David en onder de hoofdstraat met de kleurrijke markten van de stad Jeruzalem werd aangelegd.
Voor archeologen is het opgraven van dit kanaal een eldorado. De vondsten vertellen het verhaal van de stad in de tijd van de Tweede Tempel met haar welvaart, en haar verwoesting in het jaar 70. De opgravingen werden recent uitgevoerd onder beheer van de Israel Antiquities Authority (IAA) met financiering van de Stad van David.
Een Nederlandse vertaling van de rappe vertelster is in te stellen
Uit de uitleg van de IAA bij deze video:
‘In de mond van het kanaal werden de overblijfselen van het leven boven de hoofdstraat van Jeruzalem meegesleurd, waar ze tussen de muren bewaard bleven precies zoals ze waren op het moment van de verwoesting van de stad,’ legt dr. Ayala Zilberstein, directeur van de opgraving uit. ‘Kleine vondsten vertellen ons een groot verhaal, van Jeruzalems hoogtijdagen van welvaart en pracht toen de straten bruisten van leven, tot de afnemende momenten van de stad tijdens de opstand tegen de Romeinen, en de totale verlatenheid na de verwoesting van de Tempel en de stad.’
Dr. Zilberstein: “Omdat de meeste van deze gemeentelijke kanalen regelmatig werden onderhouden en geruimd, duidt het feit dat lagen slib in het belangrijkste afwateringskanaal het tot bijna de helft van zijn hoogte vulden op een geleidelijke verwaarlozing van het stedelijke onderhoud. En inderdaad, juist deze verwaarlozing waarvan we hier getuige zijn komt overeen met het verhaal van het vernietigingsproces van Jeruzalem.”
Een veelheid aan vondsten
In de bovenste lagen van de aangeslibde grond ontdekten de opgravers overblijfselen uit de tijd van de verwoesting van de stad, waaronder complete lampen van aardewerk die gedateerd zijn op het einde van de Tweede Tempelperiode. Het aanwezige roet op de randen is een teken van het vuur dat ooit in de lampen brandde.
Enkele jaren geleden werd enkele meters ten zuiden van de plek waar de olielampen werden ontdekt, een compleet Romeins zwaard ontdekt in zijn leren schede. Nu wordt de mogelijkheid onderzocht dat de olielampen, net als het zwaard, in het bezit waren van de rebellen die in dit kanaal een schuilplaats vonden.
Terwijl de opgravers steeds dieper groeven, ontdekten ze een veelheid aan vondsten die getuigen van de pracht en rijkdom van Jeruzalem tijdens de Tweede Tempelperiode; de jaren waarin de stad bruiste van onophoudelijke activiteit. Al tijdens de zorgvuldige handmatige opgravingen werden complete vaten gevonden, waaronder flacons met parfum en dure oliën, meestal keramische flacons; en daarnaast een verfijnde glazen flacon die op wonderbaarlijke wijze bijna onbeschadigd bewaard was gebleven.
Het complete servies
‘Door deze grote verscheidenheid aan potten en schalen die zich ophoopten in het afwateringskanaal komen we bijna het complete servies van de inwoners van Jeruzalem tegen. In tegenstelling tot de beperkte verzameling vaatwerk, die over het algemeen wordt gevonden bij opgravingen in de keuken van een enkel huishouden, is de verzameling in de afwateringsgoot afkomstig uit vele huizen en uit verschillende straten van de stad, waardoor we voorbeelden krijgen van bijna alle soorten vaatwerk die de kooplieden van de stad te bieden hadden,’ legt dr. Zilberstein uit.
Wat aten de Jeruzalemmers?
Wegens de archeologische mogelijkheden van de opgestapelde lagen van het kanaal, werden alle zakken met opgegraven aarde bewaard en naar het zeefproject in het Emek Zurim National Park gestuurd. Naast het uitzeven van munten en kleurrijke kralen, kwam de belangrijkste bijdrage van het zeefwerk van het Sifting Project uit een onverwachte hoek, met de vondst van voedselresten die onderzoekers hielpen enkele van de geheimen van de oude Joodse keuken te ontdekken: druivenpitten (zaden), graankorrels, visgraten en zelfs eierschalen; die allemaal licht werpen op het menu van de inwoners van Jeruzalem toen het leven in de stad bruiste.
De rijkdom van de organische vondsten was aanleiding voor een reeks laboratoriumtests om overblijfselen op te sporen die niet met het blote oog zichtbaar waren. Zelfs in een voorlopig onderzoek was het mogelijk om duidelijk de kloof te onderscheiden tussen de lagen van het volledig actieve leven in de stad en de meer recent opgebouwde lagen. ‘Hoe dichter je bij de lagen van de latere dagen van de stad komt, is er steeds minder bewijs van menselijke artefacten en het beeld begint zich te vormen van de teloorgang van de vitaliteit van de stad,’ aldus dr. Zilberstein.
Bronnen: De video, Israelnieuws
Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Stad van David (7) Vondsten in het afwateringskanaal"